Bolesti chrbta sú častejšie ako v minulosti, ľuďom chýba pohyb

NETKY.SK • 11 September 2015, 17:34 • 2 min
Bolesti chrbta sú častejšie ako v minulosti, ľuďom chýba pohyb

BRATISLAVA - Bolesti chrbta a kĺbov dnes patria k najčastejším civilizačným ochoreniam, príčinou však nemusí by slabá kvalita kostí. Zdravotné problémy v chrbtovej oblasti a kĺboch zapríčiňujú viaceré faktory, obezita, nedostatočný pohyb či nerovnomerné namáhanie svalstva.

slovakia

left justify in out

Ďalšou z príčin môže byť aj vzpriamená chôdza, ktorá je pre chrbticu o mnoho náročnejšia než u zvierat, ktoré chodia väčšinou po štyroch. Naši predkovia tiež nechodili vzpriamene. Nechceme sa ale vrátiť do praveku. Dôležité je sa o svoje telo starať tak aby sa vyhlo chorobám a bolestiam, ktoré z dnešného životného štýlu vznikajú.

 

Bolesťami chrbta trpí vyše 40% Slovákov a až 80% sa s mini už niekedy stretlo. Pri dnešnom štandardnom životnom štýle majú svaly, ktoré chránia chrbticu tendenciu ochabovať, čím sú kosti, stavce a kĺby oveľa viac zaťažované. Ortopédi ľuďom vytýkajú aj zlé držanie tela, zaťažovanie len jednej strany tela, nesprávne dýchanie a samozrejme nadváhu, ktorá má tiež stúpajúcu tendenciu.

 

Ľudia sa niekedy snažia bojovať s obezitou nárazovými športovaním čím si môžu viac ublížiť než pomôcť. Nevhodnou kombináciou je napríklad aj to keď si ide obézny človek zabehať po betóne, či cvičenie s poškodenými platničkami v posilňovni, kedy môžete skončiť aj v nemocnici.

 

Lekári zdôrazňujú pravidelnosť a rozmanitosť pohybu. Jeden a ten istý druh športu môže totiž viesť k preťaženiu určitých patrí a tým k poškodeniu pohybového aparátu. Kedysi ľudia každý deň skoro vstávali, celý deň pracovali na poli, väčšinu prác, ktoré dnes robia stroje robili ručne, deti chodili pešo do školy, po škole sa hrali na dvore, behali, skákali. Fyzická aktivita bola bežnou súčasťou ich života, pričom pravidelne nepriamo cvičili svalstvo na celom tele. Ľudia trpeli bolesťami kĺbov aj vtedy, avšak prichádzali v neskoršom veku v dôsledku opotrebovania orgánov, dnes týmito chorobami trpia už deti. Väčšina ľudí totiž sedí za počítačom a potom za televízorom.

 

Odborníci v tejto oblasti preto odporúčajú každodenný rozmanitý pohyb aj keď v menších dávkach. Pokiaľ sa dá, privstať si a prejsť sa pešo do práce, alebo na bicykli, tak budete mať už jednu disciplínu za sebou. Pohyb v ranných hodinách navyše naštartuje tráviaci systém, a telo efektívnejšie spaľuje tuky v tele. Večer si môžete pre seba ukradnúť pol hodinku a prejsť si cviky na celé telo. Únava nie je výhovorka, niektorí lekári tvrdia, že pohyb je na prebudenie lepší ako káva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies