Bob Dylan má dnes 75 rokov

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 08:56 • 2 min
Bob Dylan má dnes 75 rokov

LOS ANGELES - Legendárny spevák, skladateľ a hudobník Bob Dylan dnes oslávi 75. narodeniny. Pod menom Robert Allen Zimmerman ho do matriky zapísali 24. mája 1941 v americkom meste Duluth, štát Minnesota.

slovakia

left justify in out

Škola ho spočiatku veľmi nebavila, párkrát aj odišiel z domu, väčšinou k muzikantským partiám. V roku 1959 bol na koncerte rockera Buddy Hollyho a to rozhodlo o jeho budúcej muzikantskej dráhe.

 

V hudbe bol samoukom, na gitare hral od dvanástich rokov, neskôr zvládol aj klavír a ústnu harmoniku, hral v školskej skupine, na strednej škole začal so zhudobňovaním svojich básní. Jeho prvým vzorom bola country hviezda Hank Williams, po ňom rokenrolový spevák Little Richard. V Mineapolise začal študovať výtvarné umenie. V roku 1960 sa cez Chicago vybral do New Yorku, aby navštívil Woodyho Guthrieho, ktorý bol už v tom období folkovou hviezdou. V New Yorku zaujal na jar 1961 vystúpením v klube Gerde's Folk City. Zarábal si ako štúdiový muzikant a v marci 1962 vydal debutový album Bob Dylan. Do hitparád sa nedostal, ale získal si pozornosť na americkej folkovej scéne. Rok nato zložil slávny hit Blowin In The Wind.

 

V novembri 1965 sa oženil so Sárou Lowdnes, spolu mali päť detí, rozviedli sa v roku 1977. V júni 1966 mal vážnu dopravnú nehodu na motocykli a skoro na dva roky musel hranie odložiť. Potom si našiel kanadsko-americkú kapelu The Band, s ktorou absolvoval koncerty až do roku 1974. Jeho vystúpenia v 60. aj 70. rokoch boli vždy vypredané, 7. mája 1978 koncertoval na londýnskom štadióne Wembley. Záujem bol enormný a 90.000 vstupeniek sa vypredalo za osem hodín. Bol to rekord 70. rokov.

 

Jeho úspešnú, viac ako polstoročnú muzikantskú dráhu dokumentuje 37 štúdiových albumov, najnovší s názvom Fallen Angels vydal pred štyrmi dňami. K diskografii patrí aj jedenásť koncertných a viac ako tri desiatky kompilačných albumov. V singlovej TOP 40 mal dvanásť piesní, najväčším hitom bola Like a Rolling Stone z augusta 1965. Predaj platní prevýšil 100 miliónov kópií.

 

Dylanove piesne prevzali desiatky interpretov a skupín, medzi nimi aj americká Byrds, ktorá nimi dosiahla v 60. rokoch svetový úspech. Anglická skupina Hollies nahrala album jeho piesní pod názvom Hollies Sing Dylan. Je držiteľom dvanástich cien Grammy a niekoľkých čestných doktorátov hudby. V roku 1988 ho uviedli do Rock and rollovej siene slávy. Vo februári 2010 ho prezident Barack Obama pozval do Bieleho domu. Jeho koncert si mali možnosť užiť aj slovenskí fanúšikovia, v bratislavskej Incheba Aréne koncertoval 9. júna 2010.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies