Bille August si na MFF Bratislava prevzal cenu za výnimočnosť

NETKY.SK • 9 November 2013, 08:52 • 2 min
Bille August si na MFF Bratislava prevzal cenu za výnimočnosť

BRATISLAVA - Dánsky režisér Bille August si v piatok v rámci Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava prevzal cenu za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii.

slovakia

left justify in out

Tvorca oscarovej drámy Pelle Dobyvateľ (1987), ktorý dnes oslavuje 65. narodeniny, označil ocenenie za najlepší darček, aký mohol dostať. "Film, ktorý uvidíte, sa volá Nočný vlak do Lisabonu. S Jeremym Ironsom sme sa rozprávali, že by sme mohli urobiť aj druhú časť. Uvidíte, že Lisabon hrá v príbehu veľmi dôležitú úlohu. Keď som sa ale dnes prechádzal po Bratislave, rozhodol som sa, že tá druhá časť by sa mala volať Nočný vlak do Bratislavy," poznamenal na adresu slovenskej metropoly pred projekciou adaptácie filozofického románu Nachtzug nach Lissabon (2004; v českom preklade vyšiel ako Noční vlak do Lisabonu) od Pascala Merciera.

Hlavným hrdinom snímky, ktorá mala svetovú premiéru vo februári na filmovom festivale v Berlíne, je profesor starých jazykov Raimund Gregorius v podaní Jeremyho Ironsa. Ten sa po stretnutí s tajomnou ženou rozhodne zmeniť svoj život a odísť do Portugalska. Nastúpi na vlak do Lisabonu, aby sa vydal po stopách autora záhadnej knihy Amadeua de Prada. 

Bille August sa už na začiatku svojej kariéry prejavil ako talentovaný tvorca s výnimočným citom pre psychologické vykreslenie rodinných a spoločenských vzťahov. Úspech mu priniesli filmy ako Zappa (1983) a Tancuj a krič (1984). Medzinárodné uznanie a celosvetový ohlas získal vďaka snímke Pelle Dobyvateľ (1987), ktorú v roku 1988 ocenili Zlatou palmou v Cannes a v nasledujúcom roku tiež Oscarom a Zlatým glóbusom pre najlepší cudzojazyčný film. Druhú Zlatú palmu mu vyniesla spolupráca s jedným z najlepších filmárov všetkých čias Ingmarom Bergmanom, ktorý pre Augusta napísal autobiografický scenár filmu S najlepšími úmyslami (1992). Rodák z dánskeho mesta Brede režíroval aj filmy Dom duchov (1993), Stopy v snehu (1997), Bedári (1998), Pieseň pre Martina (2001), Zbohom Bafana (2007) alebo Marie Kroyer (2012). 

Pätnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava potrvá ešte do 12. novembra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies