Belgická polícia bude môcť vykonávať domové prehliadky bez časového obmedzenia

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 10:15 • 2 min
Belgická polícia bude môcť vykonávať domové prehliadky bez časového obmedzenia

BRUSEL - Výbor pre boj s terorizmom belgického parlamentu v utorok schválil návrh zákona, ktorý polícii umožní v prípade podozrenia zo spáchania závažného trestného činu vykonávať domové prehliadky bez časového obmedzenia, informovala dnes belgická televízia RTBF.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Poslanci parlamentu by sa návrhom zákona mali zaoberať začiatkom apríla. Belgické zákony totiž momentálne zakazujú domové prehliadky v nočných hodinách - od 21.00 h do 05.00 h. Výnimku zatiaľ predstavujú prípady spojené s obchodovaním s drogami.

 

Časové obmedzenie na vykonanie domovej prehliadky napríklad nedávno zabránilo urobiť policajné razie v bruselskej štvrti Molenbeek v čase, keď sa tam po atentátoch v Paríži skrýval Salah Abdeslam, ktorý je jediným žijúcich z predpokladaných priamych páchateľov útokov z vlaňajšieho novembra.

 

Toto pravidlo skomplikovalo prácu polície aj po minulotýždňových útokoch v Bruseli, po ktorých polícia vykonala sériu razií v bytoch a domoch v bruselských štvrtiach, kde je sústredené obyvateľstvo arabského pôvodu.

 

Parlamentný výbor odobril aj ďalší návrh zákona, na základe ktorého má vzniknúť spoločná databáza viacerých úradov a služieb pôsobiacich v oblasti boja proti terorizmu, najmä polície a Úradu pre analýzu teroristických hrozieb (OCAM/OCAD).

 

Belgické médiá v tejto súvislosti pripomenuli, že databáza tohto typu už v krajine existuje, ale nepracuje dostatočne efektívne.

 

Zhromaždené údaje sa budú uchovávať 30 rokov, pričom každé tri roky sa bude preverovať, či je nutné archivovať ich aj naďalej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies