Beblavý jazykové certifikáty neobhájil

NETKY.SK • 21 November 2013, 15:57 • 2 min
Beblavý jazykové certifikáty neobhájil

BRATISLAVA – Jazykové certifikáty ako náhrada maturitnej skúšky z cudzieho jazyka sa prestanú uznávať. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú dnes školský výbor odporučil parlamentu schváliť.

slovakia

left justify in out

Poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý neuspel s pozmeňujúcim návrhom, aby sa certifikáty uznávali ako náhrada maturity aj naďalej, vládny Smer-SD to zamietol. Podľa poslanca na Slovensku nechceme uznávať také certifikáty ako náhradu za maturitu, ktoré uznávajú v celom svete. Minister školstva Dušan Čaplovič však hovorí, že ich poskytujú rôzne inštitúcie, úroveň ktorých štát nevie kontrolovať a preveriť sa nedá ani priebeh skúšky.

„Maturita je len jedna a štátna. Prečo by študenti s certifikátom nemohli na maturite ukázať, že sú lepší? To potom môžeme mať certifikáty zo slovenčiny, matematiky alebo iných predmetov,“ vysvetlil Čaplovič. Problémy s certifikátmi podľa neho vznikali najmä na gymnáziách, kde sa časť žiakov s jazykovými skúškami nemusela pripravovať na maturitu, iní študenti maturovať museli. „Nikomu sa neukrivdilo,“ dodal minister. 

Platné certifikáty budú môcť školy uznať študentom do konca februára 2014, v tom prípade títo žiaci nebudú musieť maturovať z cudzieho jazyka. Študenti, ktorým certifikát do februára 2014 neuznajú, budú musieť maturovať. 

Poslanec za stranu Most-Híd Árpád Érsek navrhol, aby sa slovenčina na maďarských školách učila ako cudzí jazyk. Podľa jeho slov vyučovanie slovenčiny na maďarských školách nie je dobré, deti majú problém porozumieť textu a jazyk si ťažko osvojujú. 

Súčasťou novely školského zákona je aj zvyšovanie maximálneho počtu žiakov v triedach. Novela tiež stanoví minimálny počet detí na triedu, čo doteraz v zákone chýbalo. Počet prvákov v jednej triede základnej školy sa napokon zvyšovať nebude, ministerstvo školstva ustúpilo od plánu zvýšiť maximálny počet v triede zo súčasných 22 na 25 detí. Limity na triedu sa zvýšia len na druhom stupni, a to o jedného žiaka. Počet žiakov na triedu v piatom až deviatom ročníku základných škôl by sa mal zvýšiť z 28 na 29. Limit sa zmení aj pre počet žiakov v prvom ročníku strednej školy, a to z pôvodných 30 na 31. Novela tiež určuje najnižší počet detí v triede. Prvákov by malo byť v triede aspoň 11. Na prvom stupni od druhého do štvrtého ročníka by malo byť v triede minimálne 13 žiakov, na druhom stupni sa ich minimálny počet stanovuje na 15. Triedu strednej školy by zas malo navštevovať aspoň 17 žiakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies