Bankomat dnes oslavuje 47 rokov, prvý bol uvedený do praxe v Londýne

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 11:02 • 2 min
Bankomat dnes oslavuje 47 rokov, prvý bol uvedený do praxe v Londýne

BRATISLAVA - Bankomat dnes oslavuje 47 rokov. Prvý na svete bol totiž uvedený do praxe v roku 1967 v Londýne. Namiesto obrazovky boli otočné valce, ktoré zobrazovali informácie pre užívateľa a peniaze boli uložené v obálkach. V súčasnosti však viaceré bankomaty neslúžia už len na výber hotovosti.

slovakia

left justify in out

Kým prvé bankomaty o obrazovke dnešného typu ani len nechyrovali, dnes klienta privítajú osobnou formou. "Z bankomatu sa zároveň dnes už nevyberá len hotovosť, ale dá sa napríklad dobiť kredit u mobilného operátora, požiadať o spotrebný úver alebo kreditnú kartu," priblížila v správe pre médiá hovorkyňa ČSOB banky Zuzana Eliášová.

 

Najviac používané bankomaty sú pritom v obchodných centrách a na vyťažených uliciach veľkých miest. Priemerný výdaj bankomatu za jeden deň je podľa údajov banky 10.350 eur, pričom jednorazový výber klienta je 152 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies