As-Sísí chce ponechať v čele vlády doterajšieho premiéra

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 17:21 • 2 min
As-Sísí chce ponechať v čele vlády doterajšieho premiéra

KÁHIRA - Nový egyptský prezident Abdel-Fattáh el-Síssí v pondelok poveril zostavením novej vlády doterajšieho premiéra Ibráhíma Mahlaba, ktorý predtým podal rezignáciu celého kabinetu.

slovakia

left justify in out

Podľa Mahlabovho vyhlásenia zverejneného štátnou tlačovou agentúrou sa konzultácie o novej vláde zatiaľ nezačali, iní predstavitelia však vyjadrili očakávanie, že významnejší ministri si z veľkej časti udržia svoje posty. Rozhodnutie as-Sísího ponechať vo funkcii doterajšieho premiéra je považované za signál, že v záujme zotavenia ekonomiky a urovnania politických rozporov uprednostňuje kontinuitu.

 

Bývalý náčelník egyptskej armády as-Sísí v nedeľu zložil prísahu a oficiálne sa tak ujal funkcie hlavy štátu na nasledujúce štyri roky. Májové prezidentské voľby, v ktorých si zabezpečil 97-percentnú podporu, mali ukončiť tri roky trvajúce nepokoje po páde režimu Husního Mubáraka. As-Sísí je pritom hlavnou postavou za minuloročným zosadením prvého demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího armádou v reakcii na masové opozičné protesty. Mahlab nastúpil do čela dočasnej vlády po februárovom odstúpení jeho predchodcu Házima al-Biblávího. Predpokladaný termín vymenovania nového kabinetu nie je známy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies