Arizonský šerif zažaloval Obamu za imigračnú reformu

NETKY.SK • 21 November 2014, 13:24 • 2 min
Arizonský šerif zažaloval Obamu za imigračnú reformu

PHOENIX - Šerif z amerického štátu Arizona zažaloval prezidenta Baracka Obamu za prelomovú imigračnú reformu, ktorá by mala uchrániť pred deportáciou okolo 4,7 milióna nelegálnych prisťahovalcov.

slovakia

left justify in out

Dlhoročný šéf polície v arizonskom okrese Maricopa, Joe Arpaio, ktorý sa sám označuje za "najtvrdšieho amerického šerifa, je presvedčený, že Obamove zmeny imigračnej legislatívy odporujú ústave USA. 

 

Žalobu podal krátko po oznámení reformy vo štvrtok večer. Podľa šerifa prezident prekročil svoje právomoci, keď obišiel Kongres a rozsiahle legislatívne úpravy zaviedol formou prezidentského dekrétu. 

 

Arpaio tvrdí, že Obamova reforma sa rovná amnestii a že len povzbudí ďalších prisťahovalcov k tomu, aby nelegálne prekračovali hranice USA. 

 

Samostatný postup Bieleho domu v otázke imigrácie podľa agentúry Reuters ešte viac prehĺbi nezhody medzi demokratickým prezidentom a opozičnými republikánmi. Tí budú mať od januára budúceho roku väčšinu už v oboch komorách amerického Kongresu. 

 

Viacerí poprední republikáni sa už vyjadrili v tom zmysle, že prezident v otázke migrácie zašiel priďaleko, keď celú záležitosť nekoordinoval s Kongresom. 

 

Obama odmieta tvrdenia, že prakticky poskytol amnestiu nelegálnym prisťahovalcom. "Amnestiou je práve ten imigračný systém, ktorý máme dnes, keď tu (v USA) žijú milióny ľudí bez platenia daní a dodržiavania zákonov," vyhlásil prezident. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies