Amnesty International vyzýva krajiny EÚ, aby prijali utečencov

NETKY.SK • 20 September 2011, 17:15 • 2 min
Amnesty International vyzýva krajiny EÚ, aby prijali utečencov

Amnesty International vyzýva krajiny EÚ, aby prijali utečencov

slovakia

left justify in out

Organizácia Amnesty International nalieha na európske krajiny, aby poskytli útočisko tisícom afrických utečencov, ktorí uviazli na hraniciach Líbye v dôsledku občianskej vojny v tejto severoafrickej krajine.  
Ľudskoprávna organizácia obviňuje krajiny EÚ z toho, že neposkytli útočisko približne 5000 utečencom, žijúcich vo veľmi zlých podmienkach. 
Približne 3800 utečencov a žiadateľov o azyl žije v utečeneckom tábore v tuniskej púšti. Ďalších zhruba 100O ľudí uviazlo na egyptskom hraničnom priechode Sallúm. Organizácia uvádza, že utečenci, ktorí sa nachádzajú v Tunise a v Egypte sa nemôžu vrátiť domov, pretože by čelili reálnej hrozbe z prenasledovania a násilia v dôsledku pokračujúcich konfliktov.
USA, Austrália a Kanada ponúkli útočisko pre časť z utečencov, ale z európskych krajín ponúklo svoju pomoc len osem štátov, a to pre menej než 700 ľudí, uviedla organizácia. 
"Títo ľudia uviazli na líbyjských hraniciach, čím sa ocitli medzi mlynskými kameňmi. Je čas, aby EÚ prebrala za túto krízu zodpovednosť na svoje bedrá", povedal dnes šéf kancelárie Amnesty International pre EÚ Nicolas Beger.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies