Americký meteorológovia predpovedajú mierne oteplenie

NETKY.SK • 8 Január 2014, 15:20 • 2 min
Americký meteorológovia predpovedajú mierne oteplenie

CHICAGO - Americkí meteorológovia v stredu oznámili, že nezvyčajným chladom sužovanú krajinu čaká v najbližších dňoch mierne oteplenie.

slovakia

left justify in out

Podľa národného meteorologického centra sa arktický front a s ním spojené kruté mínusové teploty, ktoré zasiahli veľkú časť územia USA, budú postupne zmierňovať. Teploty však podľa odborníkov budú stále 15 až 20 stupňov pod priemerom v danom ročnom období. Mrazivé počasie, ktorá sa v utorok rozšírilo zo stredozápadu aj do východných a južných častí krajiny, spôsobilo zrušenie tisícov letov. Chlad donútil chicagskú zoologickú záhradu ukryť ľadového medveďa, v Kentucky sa väzeň na úteku vrátil po noci strávenej v opustenom dome so žiadosťou o vpustenie do väznice. Mrzlo dokonca aj na Havaji i na Floride. V Minnesote zase namerali mínus 37 stupňov, v Montane mínus 52 a pod mínus 40 klesla teplota aj v Indiane, Nebraske, Ohiu, či Južnej Dakote.

Vlna mrazivého počasia v Spojených štátoch si od nedele vyžiadala najmenej 21 prípadov úmrtí. Teploty pod nulou sa počas dňa vyskytli na území všetkých 50 štátov USA, čo však meteorológovia v danom období nepovažujú za nezvyčajný fenomén. Ochladenie spôsobil takzvaný polárny vír, ktorému na severovýchode USA v prvých dňoch roka predchádzala snehová víchrica. Mnohé školy a detské opatrovateľské strediská vo východnej polovici USA boli v utorok pre počasie uzavreté a úrady zriadili núdzové prístrešky pre ľudí, ktorí sa nemajú kde zahriať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies