Americké sestry Williamsové hrajú proti sebe už 20 rokov, hoci to nemajú rady

NETKY.SK • 13 Marec 2018, 10:46 • 2 min
Americké sestry Williamsové hrajú proti sebe už 20 rokov, hoci to nemajú rady

INDIAN WELLS - Ich tenisová éra akoby sa nikdy nemala skončiť. Americké sestry Williamsové sa prvýkrát súťažne na profiokruhu postavili proti sebe v 2. kole Australian Open v roku 1998. Sedemnásťročná Venus vtedy zdolala 16-ročnú Serenu 7:6 (4), 6:1. Odvtedy ubehlo vyše 20 rokov, dávno sa začalo nové storočie, tenis sa náramne zrýchlil a pritvrdil a ony stále hrajú proti sebe na vrcholnom fóre.

slovakia

left justify in out

Najnovšie v Indian Wells sa z postupu do osemfinále tešila Venus po triumfe 6:3, 6:4. Mladšiu a slávnejšiu Serenu zdolala prvýkrát od roku 2014, ale tentoraz to mala o čosi uľahčené. Niekdajšia svetová jednotka a 23-násobná grandslamová šampiónka Serena Williamsová už nezvládla tretí súboj po návrate do turnajového kolotoča po 14-mesačnej absencii, keď si plnila materské povinnosti. V zápase urobila 41 nevynútených chýb, až 17 z forhendovej strany, z ktorej spravidla ničí súperky. Víťazka Venus veľmi zadržane prejavila radosť, úsmev na jej tvári bol iba plachý, zdolaná Serena sa tiež netvárila radostne. Sestry sa netaja tým, že proti sebe hrajú nerady.

"Je dobré, že po tejto prehre nemusím povedať, že som hrala svoj najlepší tenis a aj tak to nestačilo. Netriafala som údery, ktoré za normálnych okolností dávam do kurtu. Môj priestor na zlepšenie je obrovský," skonštatovala Serena. Nezabudla však pochváliť staršiu sestru za výkon. "Hrala o čosi lepšie ako zvyčajne. Podávala veľmi konzistentne a celý zápas odohrala na vysokej úrovni."

 

 

img

Serena Williams. Foto: SITA

 

 

Víťazná Venus, turnajová osmička, diplomaticky poznamenala: "Mala som len šťastie, že Serena ešte nebola dostatočne rozohraná. Rozdiel bol v tom, že ja som toho odohrala v poslednom čase oveľa viac. Myslím si, že ona sa čoskoro vráti až do absolútnej špičky."

Venus odskočila Serene v prvom sete na 4:2 a dejstvo zakončila na 6:3 dvoma esami rýchlosťou 174 a 193 km/h na 6:3. Vyhrala aj vstupné tri gemy v druhom sete, ale koniec to ešte zďaleka nebol. Za stavu 5:2 Venus podávala na víťazstvo, vypracovala si mečbal, ale Serena odmietla rezignovať razantným bekhendom po čiare. Vzápätí Venus dvojchybou dostala sestru späť do zápasu. Za stavu 5:4 Venus čelila ďalšiemu brejkbalu, ale toto podanie si už postrážila. Serenin forhend z returnu pri druhom mečbale jej sestry bol pridlhý. "Už som si to neraz povedala, že nie je koniec, kým naozaj skutočne nenastane. Mala som šance ukončiť zápas aj skôr, ale musela som si počkať," hodnotiaco či skôr filozoficky skonštatovala 37-ročná Venus Williamsová.

 

 

img

Venus Williams. Foto: SITA



Dvadsiaty deviaty vzájomný zápas najslávnejších tenisových sestier priniesol 12. víťazstvo pre Venus, na turnajoch hlavného okruhu WTA je to vyrovnané 7:7. Ostatné vzájomné súboje odohrali na grandslamových podujatiach. S. Williamsová hrala v Indian Wells vďaka chránenému renkingu (22.). Ako nenasadená hráčka vstúpila do turnaja predtým naposledy v roku 2011 v americkom Cincinnati.

Spojenie sestry Williamsové a turnaj v Indian Wells má aj špecifický náboj. Dlhých 14 rokov sa mu sestry zámerne vyhýbali. Písal sa rok 2001, keď v tejto kalifornskej púštnej oáze mali nastúpiť proti sebe v semifinále. Venus sa napokon na kurte neobjavila - oficiálne pre zranenie kolena. Povrávalo sa však, že otec Richard rozhodol, že Venus nenastúpi, a tak aj bolo. Potom prišlo finále, v ktorom Serena zdolala v troch setoch Belgičanku Kim Clijstersovú, ale počas stretnutia si vypočula na svoju adresu rasovo motivované slová. Richarda Williamsa v lóži to urazilo, fanúšikom ukázal zaťatú päsť a nasledoval spomenutý 14-ročný bojkot. Serena sa do Indian Wells Tennis Garden vrátila v roku 2015 a Venus o rok neskôr. Problémy s fanúšikmi nemali. Dočkali sa už len ústretových prijatí. "Nikdy to nepoznačilo moju myseľ," podotkla Venus.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies