Al-Kájda vyzýva moslimov k útokom na francúzske ciele

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 16:42 • 2 min
Al-Kájda vyzýva moslimov k útokom na francúzske ciele

BRUSEL - Čelný predstaviteľ organizácie al-Kájda v islamskom Maghribe (AQIM) Abú Ubajda Júsif al-Annábí vyzval moslimských veriacich, aby útočili na francúzske ciele a záujmy všade na svete.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je angažovanosť francúzskej armády v republike Mali a jej boj proti moslimským radikálnym skupinám, uviedol dnes internetový server belgického denníka La Derniere Heure.

Francúzske bezpečnostné služby zachytili videozáznam, ktorý bol dnes zaradený do internetového vysielania a v rámci ktorého al-Annábí vyzýva moslimov z celého sveta na mobilizáciu a džihád a odporúča útoky na francúzske záujmy všade na svete.

Moslimský radikálny vodca na videozázname hovorí o "križiackej výprave Francúzska voči moslimskej krajine," čo je odkaz na pôsobenie francúzskej armády v Mali. 

"Od prvého dňa ich agresie, sa stali legitímnym cieľom našich útokov," uvádza al-Annábí na adresu Francúzov a ich zaangažovanosti v Mali na videozázname, ktorý je datovaný z 25. apríla tohto roku.

Francúzsky prezident Francois Hollande uviedol, že túto hrozbu berie "veľmi vážne". Francúzska armáda od januára pomáha vládnym silám Mali v boji proti separatistickým moslimským skupinám, ktoré sú napojené na teroristickú sieť al-Káidy a ktoré predstavujú destabilizujúci prvok pre celý región severnej Afriky. Francúzsko oznámilo, že postupne bude sťahovať svojich 4500 vojakov z Mali. Časť z nich prejde pod velenie Medzinárodnej podpornej misie pre Mali (MISMA) zloženej zo 6300 vojakov a okolo 1000 vojakov zostane do konca tohto roku na území Mali ako prípadná pomoc pre jednotky OSN, ktoré majú nahradiť projekt MISMA.

Vďaka francúzskej intervencii sa centrálnej vláde v Bamaku podarilo získať späť pod kontrolu niekoľko najdôležitejšie miest na severe Mali, ktoré boli od vlani pod kontrolou moslimských skupín.

Začiatkom budúceho týždňa (15. 5.) sa v Bruseli pod taktovkou EÚ uskutoční medzinárodná konferencia donorov pre Mali. Cieľom konferencie je koordinovať úsilie medzinárodného spoločenstva zamerané na rozvoj tejto africkej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies