Al-Káida sa prihlásila k útoku na vojakov OSN

NETKY.SK • 25 November 2017, 19:55 • 2 min
Al-Káida sa prihlásila k útoku na vojakov OSN

BAMAKO - Odnož teroristickej siete al-Káida sa prihlásila k piatkovému útoku na základňu mierovej misie OSN v Mali (MINUSMA), pri ktorom zahynuli najmenej traja príslušníci modrých prílb a ďalší 14 utrpeli zranenia.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v sobotu organizácia SITE monitorujúca aktivity teroristov po celom svete. K útoku došlo približne 70 kilometrov západne od východomalijského mesta Ménaka neďaleko hraníc s Nigerom. Prihlásilo sa k nemu džihádistické zoskupenie Džamaat Nusrat al-Islám wa al-Muslimín (Skupina na podporu islamu a moslimov, JNIM), ktorá je odnožou Al-Káidy operujúcou na území Mali.

 

Podľa vyhlásenia JNIM pri útoku zahynulo päť vojakov. Misia OSN hovorí o troch obetiach z radov modrých prílb (jeden Malijčan a dvaja Nigerčania) a o jednom mŕtvom vojakovi malijskej armády. Podľa predstaviteľa MINUSMA utrpelo zranenia 14 príslušníkov mierovej misie, 13 pochádzali z Nigeru a jeden z Kambodže. Zranený bol aj jeden civilný pracovník OSN. Niektorí zo zranených s v kritickom stave.

 

Misia OSN v Mali, ktorú tvorí vyše 11.000 vojakov a policajtov, má za úlohu stabilizovať túto nepokojnú západoafrickú krajinu. Vzhľadom na prítomnosť početných militantných skupín najmä na severe Mali patrí táto misia medzi najnebezpečnejšie na svete. Od začiatku jej pôsobenia v roku 2013 do októbra 2017 tam zahynulo 146 príslušníkov mierových síl.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies