Al-Asad používa proti povstalcom chemické zbrane

NETKY.SK • 23 Apríl 2013, 13:45 • 2 min
Al-Asad používa proti povstalcom chemické zbrane

JERUZALEM – Prezident Baššár al-Asad používa proti povstaleckým silám v Sýrii chemické zbrane, prevažne sarín. V utorok to na tlačovej konferencii povedal predstaviteľ izraelskej armády.

slovakia

left justify in out

"Al-Asad používa v Sýrii chemické zbrane," skonštatoval brigádny generál Itai Brun, šéf vedy a výskumu na oddelení vojenskej tajnej služby. Na každoročnej bezpečnostnej konferencii INSS v Tel Avive Brun spomenul fyzické symptómy, ktorými trpia tí, ktorí boli očividne vystavení chemickým látkam. „Pena vychádzajúca z úst a ďalšie znaky dokazujú, že boli použité chemické zbrane,“ povedal generál a dodal, že ide „očividne o sarín“.

Sarín, vyrobený pôvodne v Nemecku v roku 1938 ako pesticíd, je smrteľná a prchavá chemická látka bez chuti a zápachu. Vo vysokých dávkach paralyzuje svaly v okolí pľúc, pričom obete sa udusia alebo utopia, keďže pľúca zaplnia sliny. Povstalci už dlho obviňujú sýrsky režim z používania chemických zbraní. Prezident al-Asad naopak tvrdí, že takéto zbrane nasadzujú v boji povstalci. Je všeobecne známe, že Sýria disponuje rozsiahlym arzenálom chemických zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies