Ako spoznať jarnú alergiu a ako ju liečiť?

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
Ako spoznať jarnú alergiu a ako ju liečiť?

BRATISLAVA - Všetci sme sa tešili na vytúženú jar. Nemôžeme sa dočkať, až bude slniečko, teplo a začnú kvitnúť kvetinky. Teda až na tých, ktorých netrápia jarné alergie. Ako ju prežiť a minimalizovať ťažkosti, ktoré prináša?

slovakia

left justify in out

Telo počas alergie prehnane reaguje na látky, ktoré sa v našom okolí vyskytujú skoro všade. Najčastejšie a najviac nás trápi peľ. Kvôli nemu (a nielen kvôli nemu) máme nádchu, opuchnuté oči, kýchame, všetko nás svrbí, páli v nose. Ten, kto má alergiu, doslova na vlastnej koži spozná, že "jar je vo vzduchu".

 

Alergia sa obyčajne prejaví v predškolskom veku či v puberte, skrátka do dvadsiatich rokov. Rozhodne to ale nie je pravidlo, ťažkosti môžu začať aj oveľa neskôr. Čo alergiu spôsobuje? Dôvodov je niekoľko - genetické dispozície, matkin vek v čase tehotenstva, fajčenie, domáci miláčikovia a ich srsť v byte alebo napríklad pobyt v zlom životnom prostredí.

 

Vodnatá nádcha, pálenie a slzenie očí či kýchanie. Keď sa tieto prejavy objavujú často, bežte k lekárovi. Ten vám dá žiadanku na alergológiu, kde testami zistí, ktorý konkrétny alergén vás trápi. Až potom je možné nájsť naozaj účinný liek na vaše ťažkosti. 

 

Testov sa nebojte, nebolia, a čím skôr ich podstúpite, tým lepšie. Riziko alergie je totiž v tom, že sa môže až v tretine prípadov zvrhnúť k astme. Ak alergiu zanedbáte, budete citliví na čoraz viac alergénov a tiež reakcie vášho tela budú čím ďalej silnejšie.

 

Ako včas začať liečiť alergiu?

 

V prvom rade je potrebné navštíviť lekára. Možno ste nevedeli, že alergény môžete nielen vdychovať, ale aj vstrebávať kožou. Takže všetci, ktorí trpia silnejšou formou alergie, by sa mali natierať špeciálnymi antialergickými krémami a emulziami. V lekárňach je rad ďalších podporných preparátov, napríklad výťažky zo šampiňónov, čiernej rasce alebo žuvačky proti alergii. Účinné sú aj nosné spreje, napríklad z morskej vody či vincentky, ktoré napomáhajú tomu, aby sa nos priebežne čistil.

 

Zvlhčená sliznica dokáže lepšie odstraňovať usadené alergény. V neposlednom rade máte k dispozícii aj homeopatiká, ktoré si môžu s alergiami poradiť na prírodnej báze. V tomto prípade je ale potrebné zájsť k dobrému homeopatovi, aby vám predpísal prípravky priamo na vaše problémy.

 

Oblečenie či matrace, môžu byť tiež problém

 

Ak trpíte alergiou, mali by ste sa hneď po príchode domov prezliecť do iného oblečenia. Peľ priľne aj na látkach a zbytočne by vás dráždil. Dajte si sprchu, ktorá vás zbaví peľových zrniek na pokožke a vo vlasoch. Príčinou alebo priťažujúcim faktorom sezónnej alergie môžu byť tiež roztoče.

 

Tým sa darí najmä v matracoch a posteľnej bielizni. Raz za čas vyperte periny a vankúše aspoň na 60 ° C a matrace dôkladne vyčistite.

 

Vhodné je tiež zároveň použiť niektorý z prípravkov proti roztočom. Nepodceňujte ani životosprávu. Raňajkujte, dbajte na to, aby ste mali dosť vitamínu C, ktorý posilní imunitný systém. Ten potom bude schopný lepšie bojovať proti prejavom alergie. Odpočívajte a skúste veľa spať. Ak budete unavení, prejavy alergie sa môžu výrazne zhoršiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies