Ak sa situácia na Žitnom ostrove nezačne akútne riešiť, pocítia to hlavne peňaženky Slovákov

NETKY.SK • 19 September 2017, 13:26 • 2 min
Ak sa situácia na Žitnom ostrove nezačne akútne riešiť, pocítia to hlavne peňaženky Slovákov

BRATISLAVA – Dlhodobý problém s znečisťovaním Žitného ostrova nám začína prerastať cez hlavu. Obyvatelia mestskej časti Vrakuňa už dlhodobo upozorňujú na problém vrakunskej skládky, ktorá do podzemných vôd prepúšťa rôzne škodlivé látky, výsledkom čoho je kontaminácia spodných vôd, ktoré smerujú k Žitnému ostrovu, jednému z najväčších zdrojov pitnej vody na Slovensku a v celej strednej Európe.

slovakia

left justify in out

Mnohí občania už boli upozornení, aby nepoužívali vodu zo studní, nakoľko je kontaminovaná a môže vážne ohroziť ich zdravie. Nové zistenia preukázali, že zdroj ohrozujú aj usadeniny nachádzajúce sa v zdrži vodného diela Gabčíkovo. Odpad môže definitívne pitnú vodu znehodnotiť a Slováci dopadnú nakoniec tak, že si vodu budú kupovať vo fľašiach alebo si za ňu poriadne priplatia.

 

img

 

Podľa poslankyne NR SR a členky výboru pre ŽP Anny Zemanovej sa v zdrži nachádzajú tony odpadu a nečistôt obsahujúce ťažké kovy, ktoré sú definované ako nebezpečný odpad. Vychádza z jednej z 19 podmienok pôvodného stavebného povolenia na dielo. „Tá hovorí, že medzi sedimentami, ktoré prináša Dunaj, sú aj kaly s vysokým obsahom nebezpečných látok, ktoré musia byť odťažené zo zdrže a umiestnené na skládku nebezpečného odpadu,“ vysvetlila s tým, že zdrž sa neprečisťovala ako mala.

 

img

 

Toto žiaľ nie je jediný problém. Sedimenty nachádzajúce sa v Dunaji odkysličujú vodu a to vďaka ich chemickému zloženiu, ktoré sú absolútne nevhodné na konzumáciu. Z tohto dôvodu už BVS prestala využívať zdroj v Kalinkove, ktorý nasával vodu z vodného diela.  „Je to pre mňa dvihnutý prst. Ak s tým niečo neurobíme, do budúcna to naozaj môže spôsobiť škody,“ uviedol riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Zsolt Lukáč pre denník Nový Čas.

 

img

 

Zároveň zdôraznil, že ak budú chcieť takúto vodu upravovať na pitnú, technologické postupy na jej očistenie sú príliš drahé, čo sa v konečnom dôsledku premietne aj v spotrebiteľských cenách. Podľa riaditeľa by cena pitnej vody mohla vzrásť až o 50%. Ako príklad uviedol porovnanie s východoslovenskými vodárňami. Kým cena za kubík v BVS je 1,1 €, na východe majú cenu za kubík až 1,5 € a to práve preto, že prechádza viacerými úpravami.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Na Slovensku máme síce veľa zdrojov pitnej vody, ale sú kontaminované chemickým odpadom!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies