Aj vás desí piatok 13.? Tu je dôvod, prečo sa tento deň považuje za nešťastný

NETKY.SK • 13 Apríl 2018, 08:45 • 2 min
Aj vás desí piatok 13.? Tu je dôvod, prečo sa tento deň považuje za nešťastný

Keď zistíte, k čomu sa vzťahuje nešťastný deň piatok 13., možno sa ho navždy prestanete obávať.

slovakia

left justify in out

Piatok 13. je už niekoľko storočí považovaný za nešťastný deň. Mnohí sa ho obávajú, obmedzujú svoje aktivity, neplánujú dlhé cesty a neustále majú v podvedomí myšlienku, že každú chvíľu sa môže stať niečo nepríjemné. Takýto strach bol dokonca označený za oficiálnu fóbiu a nazýva sa friggatriskaidekaphobia alebo paraskevidekatriaphobia. Je však úplne neopodstatnená. Piatok 13. je totiž deň ako každý iný.

 

Je pravda, že číslo 13 sa považuje za magické. Pre niektorých je číslom šťastným, iní sa ho obávajú. Numerológovia o ňom hovoria ako o symbole konca nejakej etapy, môže sa spájať so vzťahom, zamestnaním, peniazmi, ale aj s neistotou či bolestnou skúsenosťou. Súčet číslic 1 a 3 môže tiež znamenať pochybnosti, nedostatok sebaúcty a lásky, čo nám bráni v rozmachu a spôsobuje psychické problémy. Vo výklade trinástky nenájdeme veľa pozitív, no treba si uvedomiť, že je to len číslo.

 

Ako ale vznikla povera o tom, že práve piatok 13. by mal byť nešťastným dňom? Vráťme sa do roku 1307, kedy vo Francúzsku vládol kráľ Filip IV. Pekný. V piatok 13. spomenutého roku dal pokyn na začatie neľútostného vyhladzovania rytierov templárskeho rádu. Táto tragická udalosť poznačila ľudí natoľko, že od tohto dňa sa začali obávať každého piatku 13. Strach z osudného dňa sa traduje až dodnes, hoci mnohí ani len netušia, odkiaľ vlastne pochádza.

 

Nešťastný deň má teda korene v histórii a spája sa s nepríjemnou skúsenosťou, ktorú ľudia v roku 1307 prežili. Vraždy rytierov boli nepochybne strašnou udalosťou, na ktorú dejiny budú navždy pamätať, no samotný piatok 13. na naše životy nemá vôbec žiaden vplyv. Niektoré španielsky hovoriace krajiny a Grécko napríklad považujú za nešťastný utorok 13., v Taliansku je to zasa piatok 17.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies