Aj Slovensko si filmovými prehliadkami pripomenie storočnicu Ingmara Bergmana

NETKY.SK • 15 Január 2018, 10:59 • 2 min
Aj Slovensko si filmovými prehliadkami pripomenie storočnicu Ingmara Bergmana

BRATISLAVA – Každoročná prehliadka severských filmov Scandi bude tento rok obohatená o medzinárodný projekt „Bergman 100“. Výročie veľkého režiséra si pripomenú aj na Art Film Feste v Košiciach a na ďalších podujatiach viacerých inštitúcií.

slovakia

left justify in out

Milovníci severskej kinematografie sa už po štvrtýkrát môžu tešiť na reprezentatívnu prehliadku súčasnej severskej kinematografie Scandi, ktorá prinesie aj tento rok výber najnovších filmov z Dánska, Švédska, Nórska a Fínska. Štvrtý ročník bude prebiehať od 24. do 28. januára v Bratislave a počas januára a februára v ďalších 13 mestách na Slovensku. Program Scandi 4 tvoria 4 sekcie plus kolekcia filmov Ingmara Bergmana v rámci medzinárodného projektu Bergman 100.

 

„Ktokoľvek & čokoľvek k severskej kinematografii tento rok niečo povie a urobí, nemal by sa vyhnúť téme, ktorá je pre Švédsko, severský a svetový film kľúčová. Ingmar Bergman by mal 14. júla 2018 100 rokov,“ pripomenul Ivan Hronec, šéf spoločnosti Film Europe, ktorá organizuje filmovú prehliadku. „Avizujeme rok Bergmana a projekt Bergman 100. Česko a Slovensko sú šťastné krajiny, kde má jeden distribučný subjekt takmer kompletnú Bergmanovu filmovú knižnicu. A s kompletnou knižnicou sa už dá slušne programovo pracovať.,“ zdôraznil.

 

Hronec ďalej informoval: „Po Scandi pokračujeme s Bergmanom na Art Film Feste v Košiciach a spoluprácou s partnermi SFÚ,VŠMU – projekt KADU, SNG a ďalšími inštitúciami. Menej známe filmy uvedieme v kvalitnej filmovej televízii Festival Cinema Channel a tie známe v Českej televízii a vo vysielaní RTVS s prirodzeným vrcholom na Be2Can 5 v októbri, kde sa sústredíme na Bergmana a jeho vzťah k špičkovým filmovým festivalom.“

 

Hroncova spoločnosť má ambíciu „urobiť ukážkovú národnú a medzinárodnú Bergman 100 akciu ako kooperáciu viacerých organizácií pod záštitou švédskej ambasády“. Mala by fungovať ako kooperácia privátnych, verejných a štátnych inštitúcií a iniciatíva zdola s logistickou podporou zhora – nie naopak.

 

V rámci Scandi 4 budú mať návštevníci bratislavského Kina Film Europe možnosť uvidieť 4 kultové diela Ingmara Bergmana - Persona, Fanny a Alexander, Jesenná sonáta a Scény z manželského života (dlhšiu „televíznu“ verziu.)

 

Ďalšími sekciami prehliadky Scandi sú potom Scandi premiéry, 4 x Susanne Bier, Best of Scandi a Scandi deti. Do prehliadky sa celkovo zapojilo 18 kín, v Bratislave aj kiná Lumière a Mladosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies