Žiakov s vyučovacím jazykom maďarským čaká generálka nových testov

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 10:28 • 2 min
Žiakov s vyučovacím jazykom maďarským čaká generálka nových testov

BRATISLAVA - Žiaci tretieho ročníka stredných škôl a ôsmeho ročníka základných škôl s vyučovacím jazykom maďarským sa v najbližších dňoch zapoja do generálnej skúšky inovovaných testov zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry.

slovakia

left justify in out

Súčasťou nového typu testov je samostatná oblasť počúvanie s porozumením. Po novom budú nasledujúci školský rok žiaci z týchto stredných škôl písať externú časť maturít a na základných školách Testovanie 9. Informovalo o tom ministerstvo školstva. Do generálky sa zapojí 1 020 študentov gymnázií a 1 240 žiakov základných škôl.

Ponuku Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) zapojiť sa do generálky využije približne 1 020 žiakov 3. ročníka z 34 gymnázií a stredných odborných škôl s vyučovacím jazykom maďarským. "Testy budú po novom overovať komunikačné kompetencie ako počúvanie s porozumením, gramatika a čítanie s porozumením. V rámci počúvania s porozumením, kde bude k dispozícii aj zvuková nahrávka, sa bude overovať, ako efektívne vedia žiaci počúvať hovorený prejav v slovenskom jazyku, porozumieť mu a získať z neho informácie, ktoré sú potrebné na splnenie úloh v teste," informuje tlačová správa s tým, že podobné kompetencie NÚCEM overuje aj pri testovaní cudzích jazykov.

 

Keďže budúcoroční maturanti na školách s vyučovacím jazykom maďarským už budú externú časť maturitnej skúšky riešiť na základe podobného typu testov, do generálnej skúšky sa zapoja 10. apríla so zámerom vyskúšať si túto zmenu.

Generálka čaká približne 1 240 ôsmakov zo 65 základných škôl. Žiaci 8. ročníka budú písať testy 18. apríla. Počas 70 minút budú riešiť 30 úloh v teste, ktoré budú zamerané na overovanie počúvania a čítania s porozumením, jazykovej komunikácie a literárnej komunikácie. Súčasťou testov sú aj zvukové nahrávky k časti počúvanie s porozumením. V inovovaných testoch sa v súlade so Štátnym vzdelávacím programom kladie dôraz na overenie úrovne komunikačných kompetencií žiakov zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry.

NÚCEM dodá zapojeným stredným školám výsledky ich žiakov 18. júna a na základné školy budú výsledky žiakov doručené do 14. júna 2018.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies