Žena, ktorá vyhrala pol miliardy dolárov, môže zostať v anonymite

NETKY.SK • 14 Marec 2018, 13:48 • 2 min
Žena, ktorá vyhrala pol miliardy dolárov, môže zostať v anonymite

Američanka, ktorá v januári vyhrala v lotérii Powerball 560 miliónov dolárov, uspela v boji o zachovanie svojej anonymity. Lotériová spoločnosť mala v prípade prevzatia výhry zverejniť jej meno, súd však v tomto prípade rozhodol v prospech výherkyne.

slovakia

left justify in out

V štáte New Hampshire, odkiaľ žena pochádza, musia loterijné spoločnosti podľa zákona zverejňovať meno a bydlisko výhercov. Existuje kompromis, keď výherca môže založiť anonymný trust, do ktorého výhru vloží, píše server Novinky.cz. Lotéria potom jedná iba s človekom, ktorého výherca poverí. Výherkyňa si však chybne vyložila pravidlá a žreb podpísala svojím menom, takže už nemohla zveriť výhru trustu.

 

 

img

Tiket žena podpísala. Foto: SITA

 

 

Pustila sa preto do právnej bitky, v ktorej prostredníctvom právnika argumentovala, že chce naďalej pokračovať vo svojej práci a chodiť do obchodov alebo navštevovať verejné udalosti bez toho, aby sa na ňu ľudia pozerali ako na výherkyňu pol miliardy dolárov.

 

Prípad nakoniec dopadol pre ženu úspešne. Súd sa totiž postavil na jej stranu, keď uprednostnil jej právo na normálny život, uviedol web Sky News.

 

"Nie je pochýb o tom, že pokiaľ by bola jej identita zverejnená, stala by sa objektom alarmujúceho počtu obťažovaní, žiadostí o peniaze a ďalších komunikácií," napísal sudca Charles Temple v rozhodnutí.

 

Súd dovolil iba zverejniť miesto bydliska. Ide o mesto Merrimack so zhruba 25-tisíc obyvateľmi. Zástupca výherkyne  Wiliam Shaheen povedal, že jeho klientka po vypočutí rozsudku začala skákať od radosti.

 

Američanka si výhru prevzala minulý týždeň a zvolila jednorazovú výplatu. V takom prípade nasleduje zrážka, a tak po odpočítaní daní dostala asi 264 miliónov dolárov. Žena už založila fond, pomocou ktorého chce prispievať na charitatívne účely. Jej právnici uviedli, že chce rozdať od 25 do 50 miliónov dolárov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies