Za stredoeurópske pivovary AB InBev ponúka údajne najviac Asahi

NETKY.SK • 12 December 2016, 14:48 • 2 min
Za stredoeurópske pivovary AB InBev ponúka údajne najviac Asahi

PRAHA - Skupinu stredoeurópskych pivovarov AB InBev má na dosah japonská pivovarnícka skupina Asahi. Podľa zdroja Hospodářských novín blízkeho transakcii sa cena, ktorú boli Japonci ochotní zaplatiť, pohybuje vysoko nad očakávaním analytikov.

slovakia

left justify in out

Asahi údajne v druhom kole záväzných ponúk ocenila český Prazdroj, slovenský Topvar, maďarský Dreher, rumunský Ursus a poľskú spoločnosť Kompania Piwowarska na 15-násobok zisku EBITDA. Ten vlani za celú pivovarnícku skupinu presiahol 500 miliónov eur. Cena sa tak môže vyšplhať až k 8 miliardám eur.

 

Ostatní uchádzači o pivovary ponúkli podľa zdroja HN menej. To je aj prípad skupiny PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera, konzorcia švajčiarskej investičnej firmy Jacobs Holdings či kanadského dôchodkového fondu PSP.

 

"V tejto chvíli nebudeme celú vec komentovať," uviedla na otázku HN hovorkyňa AB InBEV Kathleen Van Boxelaerová. Priebeh transakcie zatiaľ nekomentovali ani uchádzači.

 

Predaj stredoeurópskych aktív AB InBev bol podmienkou rozsiahlej pivovarníckej fúzie jednotky svetového trhu s pivom AB InBev a skupiny SABMiller. Podľa Európskej komisie by spojenie týchto hegemónov znamenalo ohrozenie trhu v dôsledku dominantného postavenia ich značiek v regióne.

 

Pre japonský pivovar by išlo o najväčšiu akvizíciu v jeho histórii. Skupina pritom už tento rok získala za 2,55 miliardy eur ďalšie európske značky niekdajšieho SABMilleru, talianske pivo Peroni, holandský Grolsch a britský Meantime.

 

V druhom kole záväzných ponúk do 12. decembra mala byť kritériom výberu partnera na rokovania cena a rýchlosť v následnom dokončení celého procesu. O tom, s kým vstúpi AB InBev do konkrétnych rokovaní o predaji pivovarov, bude jasné v najbližších dňoch. Firmy by sa nového majiteľa mali dočkať v priebehu niekoľkých týždňov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies