Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú už lepšie

NETKY.SK • 20 September 2010, 07:04 • 2 min
Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú už lepšie

Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú už lepšie

slovakia

left justify in out

img

Atmosféra vzťahov medzi Bratislavou a Budapešťou sa už zlepšila, vyhlásil v rozhovore pre maďarský denník Népszabadság slovenský minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda. Podľa neho sa vďaka vzájomnej dobrej snahe podarilo nájsť prijateľné riešenia aj na záležitosti, ktoré zatieňujú vzťahy Slovenska a Maďarska.
      Šéf slovenskej diplomacie však poznamenal, že naďalej nesúhlasí s maďarským dvojakým občianstvom, voči ktorému spolu so slovenským ministrom vnútra našli vyhovujúce riešenie. "Slovensko nepodporí žiadne dvojaké občianstvo založené na masovom nábore," povedal.      
      Podľa Dzurindových slov vznikla na Slovensku vláda, ktorej cieľom nie je otrávenie atmosféry vzťahov vo vnútornej politike ani v susedských vzťahoch, ale posilnenie vzájomnej úcty a porozumenia. "Tým sa významne zmenili okolnosti, ktoré pomôžu dlhodobému riešeniu spoločných záležitostí a problémov," konštatoval a dodal, že je to záujmom občanov oboch krajín.
      Minister podotkol, že so svojím maďarským partnerom Jánosom Martonyim, s ktorým už viackrát rokoval, má vynikajúci vzťah. Pripomenul, že budúci víkend sa zúčastní budapeštianskeho maratónu, po ktorom sa stretne s Martonyim na pracovnej večeri a v nedeľu budú pokračovať v rokovaniach. Do maďarskej metropoly si - podľa svojich slov – prinesie okrem bežeckej obuvi aj "aktovku plnú návrhov na zlepšenie slovensko-maďarských vzťahov".
      Na poznámku denníka, či sa nezopakuje situácia z obdobia obnovenia mosta Márie Valérie medzi Štúrovom a Ostrihomom, po ktorom sa náhle pokazil vzťah Slovenskej republiky a Maďarska a "bezoblačný" priateľský vzťah Dzurindu ako vtedajšieho premiéra s jeho maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom, minister zahraničných vecí odpovedal, že dnes sú už obaja starší a skúsenejší.
      Dzurinda pripomenul, že v tom čase si s Orbánom nerozumeli v súvislosti so sporným zákonom o štatúte zahraničných Maďarov, ktorého prvá verzia bola podľa jeho slov v rozpore s medzinárodnou praxou. "Bol som veľmi sklamaný, že sa mi o tom nepodarilo Orbána presvedčiť," uzavrel minister zahraničných vecí SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies