Vyše tri milióny odberateľov sú po hurikáne Irene stále bez elektriny

NETKY.SK • 31 August 2011, 13:17 • 2 min
Vyše tri milióny odberateľov sú po hurikáne Irene stále bez elektriny

Vyše tri milióny odberateľov sú po hurikáne Irene stále bez elektriny

slovakia

left justify in out

img

Doprava vo väčšine amerických štátov na východnom pobreží sa po hurikáne Irene dostala dnes do normálu. Niektoré mestá v USA však stále bojujú so záplavami.
      Približne 3,3 milióna odberateľov bolo v raňajších hodinách bez elektriny (o 14.00 h SELČ), čo bolo menej v porovnaní s predchádzajúcim dňom. V pondelok večer ešte nemalo elektrinu 5,1 milióna zákazníkov, pričom celkovo postihli výpadky 6,7 milióna odberateľov, uviedla tlačová agentúra Reuters.
      V búrke, ktorá sa prehnala Karibikom a potom americkým východným pobrežím, zahynulo najmenej 46 ľudí. V USA stúpol počet obetí na 40 osôb - utopili sa pri povodniach, zabili ich padajúce stromy alebo elektrický prúd zo spadnutého vedenia.
      Päť ľudí prišlo pri hurikáne Irene o život v Dominikánskej republike a na Haiti, jedna žena zahynula v Portoriku, pripomenula AP.
      V New Yorku sa ľudia pripravovali na scény ako z katastrofického filmu - na mrakodrapy obkolesené vodou. V pondelok ráno však už metro a autobusy premávali normálne.
      Počas dnešného dňa sa väčšina ľudí z okolia New Yorku mohla dostať do centra železnicami Long Island Rail Road a Metro-North Railroad. Na Long Islande však niektoré trate ešte neboli pojazdné, pretože ich zaplavilo.
      Peter Shumlin, guvernér amerického štátu Vermont, označil povodeň spôsobenú Irene za najhoršie záplavy za sto rokov. V mnohých prípadoch prišli najnebezpečnejšie chvíle, keď búrka prešla a začali stúpať rieky.
      Irene priniesla do Vermontu 28 centimetrov zrážok a viac ako 33 centimetrov zrážok do niektorých častí New Yorku. Letecké spoločnosti odhadujú, že potrvá niekoľko dní, kým sa tisícky uviaznutých pasažierov dostanú domov.
      Pre mnohých ľudí môžu byť následky Irene nepríjemnejšie ako samotná búrka. V Severnej Karolíne je stále približne 1000 obyvateľov v núdzových prístreškoch.
      Škody, spôsobené hurikánom Irene, podľa prvých odhadov dosiahli sedem až desať miliárd dolárov, čo je oveľa menej ako v prípade hurikánu Katrina. Ten spôsobil škody za 100 miliárd dolárov. Pre americkú ekonomiku boli následky Irene malé.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies