Vo veku 96 rokov zomrel spisovateľ Richard Adams

NETKY.SK • 28 December 2016, 11:04 • 2 min
Vo veku 96 rokov zomrel spisovateľ Richard Adams

BRATISLAVA - Vo veku 96 rokov zomrel anglický spisovateľ Richard Adams, ktorý sa preslávil detskou knihou Watership Down (1972, v českom preklade vyšla pod názvom Daleká cesta za domovem). Smutnú správu oznámila v utorok umelcova dcéra Juliet Johnson, podľa ktorej skonal v pokoji na Štedrý deň. Presná príčina úmrtia nie je známa, no ako Johnson uviedla, autora už dlhší čas trápili zdravotné ťažkosti.

slovakia

left justify in out

Richard George Adams sa narodil 9. mája 1920 v meste Newbury. Jeho spomínaný knižný debut Watership Down, ktorý vydal až ako 52-ročný, sa stal predlohou animovanej rozprávky Šťavnatý vŕšok (1978). Z diela sa zakrátko stal bestseller, pričom po celom svete sa z neho predalo niekoľko desiatok miliónov kópií. V súčasnosti pripravujú ďalšiu animovanú adaptáciu, ktorú má na starosti BBC v spolupráci so spoločnosťou Netflix. Do štvordielnej minisérie prepožičajú hlasy Ben Kingsley, Nicholas Hoult, John Boyega či James McAvoy. Novinku plánujú sprístupniť na budúci rok. V češtine mu pod názvom Příběhy z Kamenitého vrchu vyšlo aj dielo Tales from Watership Down (1996), ktoré je pokračovaním Watership Down. Na konte má ďalšie úspešné knihy ako Shardik (1974), The Plague Dogs (1977), The Girl in a Swing (1980), Maia (1984) či Traveller (1988).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies