Vedecká štúdia odhalila chemickú kontamináciu na Medzinárodnej vesmírnej stanici

NETKY.SK • 9 August 2023, 10:21 • 2 min
Vedecká štúdia odhalila chemickú kontamináciu na Medzinárodnej vesmírnej stanici

LONDÝN - Koncentrácie potenciálne škodlivých chemických látok v prachu z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) prevyšujú koncentrácie zistené v prachu z podláh mnohých amerických a západoeurópskych domácností, ukázal nový výskum.

slovakia

left justify in out

V historicky prvej štúdii svojho druhu vedci analyzovali vzorky prachu zo vzduchových filtrov v ISS a porovnali ich s organickými kontaminantmi, ktoré sa nachádzajú v domoch na Zemi. Výskumníci z Birminghamskej univerzity v Británii, ako aj z amerického Glennovho výskumného strediska, ktoré spadá pod Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), tvrdia, že ich zistenia by mohli byť smerodajné pri navrhovaní a konštrukcii budúcich vesmírnych lodí.

 

Kontaminanty nájdené vo vesmírnom prachu zahŕňali polybrómované difenylétery, hexabrómocyklododekán, nové brómované spomaľovače horenia, organofosfátové estery, polycyklické aromatické uhľovodíky, perfluóralkylové látky a polychlórované bifenyly

Podľa výskumníkov je potenciálnym zdrojom mnohých zistených látok používanie predmetov, ktoré si astronauti priniesli na palubu na osobné použitie, ako sú fotoaparáty, prehrávače MP3, tablety, zdravotnícke pomôcky a oblečenie. Vysoké úrovne žiarenia môžu urýchliť starnutie materiálov vrátane rozkladu plastových výrobkov na mikroplasty a nanoplasty, ktoré sa v prostredí mikrogravitácie dostávajú do vzduchu. Podľa štúdie to môže spôsobiť, že koncentrácie a relatívne množstvo chemických kontaminantov v prachu z ISS sa výrazne líšia od koncentrácií a relatívneho množstva v prachu z vnútorného mikroprostredia na Zemi.

 

Vedci merali koncentrácie rôznych cieľových chemických látok v prachu zozbieranom z ISS. V prostredí s mikrogravitáciou, aká je na vesmírnej stanici, sa častice vznášajú v závislosti od prúdenia vo ventilačnom systéme a nakoniec sa usadzujú na povrchoch a prívodoch vzduchu. Zistenia uverejnili vo vedeckom časopise Environmental Science & Technology Letters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / DPA Foto: Space.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies