Ľ. VÁŽNY: Rezort dopravy si zmanipuloval štatistiky o šetrení

NETKY.SK • 9 Marec 2011, 08:42 • 2 min
Ľ. VÁŽNY: Rezort dopravy si zmanipuloval štatistiky o šetrení

Ľ. VÁŽNY: Rezort dopravy si zmanipuloval štatistiky o šetrení

slovakia

left justify in out

img

Rezort dopravy, ktorý dnes informoval o ušetrení viac ako 50 miliónov eur, si tieto štatistiky zmanipuloval. Tvrdí to exminister dopravy a poslanec za stranu Smer-SD Ľubomír Vážny.
Podľa Vážneho ho ministerstvo v polovici februára informovalo o ušetrenej sume 1,8 milióna eur za 7 mesiacov. Rezort mu totiž zaslal list na základe jeho interpelácií v parlamente. "Už 8. marca uvádzajú, že usporili 50 miliónov eur, to svedčí aj o zmanipulovaných štatistikách," konštatoval v stanovisku pre médiá.
Ministerstvo by si do svojich štatistík malo podľa Vážneho zakomponovať aj straty. "Dovolím si tvrdiť, že svojou zmätočnosťou a zastavením investičných projektov pripravili Slovensko rádovo o 10-násobne vyššie sumy," podotkol.
Šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH) dnes informoval o šetrení na ministerstve. Najvýraznejšie úspory dosiahol vďaka elektronickým aukciám, a to zastavením korupcie, klientelizmu a tunelovania. "Zastavili sme kšefty mnohých mecenášov a cítim aj kvôli tomu výrazný tlak," podotkol na dnešnej tlačovej konferencii.
Figeľ dodal, že má zásadný problém s tým, ak niekto zarába na úkor štátu a ľudí, čo sa práve v rezorte dopravy dialo vo väčšom rozsahu ako v iných. Ministerstvo v prípade niektorých šetrení podávalo aj podnety na ich hlbšie preskúmanie.
Ako vysvetlil Figeľ, najväčšími a najznámejšími prípadmi boli balíky verejno-súkromného partnerstva (PPP), tender na elektronické mýto či medializovaný lietajúci koberec z kancelárie exministra Vážneho. "Išlo a ide nám o to, aby sa Slovensko zbavilo pijavíc, ktoré cez predražené tendre brali peniaze daňovým poplatníkom," zdôraznil.
Z usporených prostriedkov plánuje rezort dopravy spustiť napríklad aj projekt na obnovu ciest I. triedy. Tie sú zdevastované, pretože sa do väčšiny z nich 20 rokov neinvestovalo, rástla intenzita dopravy či zavedenie mýta presunulo kamióny na tieto cesty. Obnova 100 km takýchto komunikácií by mala stáť 16,5 milióna eur. "Ak sa pozrieme na stranu úspor, tak 300 km ciest môžeme takto opraviť," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies