V troch procesoch odsúdili dnes cudzincov-prevádzačov v Rakúsku

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 18:09 • 2 min
V troch procesoch odsúdili dnes cudzincov-prevádzačov v Rakúsku

KORNEUBURG/INNSBRUCK/KLAGENFURT - Štyroch cudzincov a jedného rakúskeho občana odsúdili dnes v troch procesoch na krajinských súdoch v dolnorakúskom Korneuburgu, tirolskom Innsbrucku a korutánskom Klagenfurte za trestné činy prevádzačstva.

slovakia

left justify in out

Na 14 mesiacov za mreže poslal súd v Klagenfurte 21-ročného Albánca, ktorý sa priznal, že z poverenia mafie pašoval začiatkom apríla z Maďarska cez Rakúsko do Talianska troch občanov Afganistanu a dvoch Pakistancov.


Pašeráka s ilegálnymi migrantmi odhalili a zadržali na hraničnom priechode Thörl-Maglern v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko. Utečencov, ktorí sa nezákonne dostali na republiky, medzičasom vrátili do Maďarska.


Albánec sa k trestnej činnosti priznal, avšak tvrdil, že pôsobil iba ako vodič a že to bola jeho prvá a posledná podobná cesta. Rozsudok ešte nie je právoplatný, pretože obžalovaný ho síce akceptoval, avšak prokurátorka sa k verdiktu zatiaľ nevyjadrila.


Prevádzača z Pakistanu odsúdili dnes v Innsbrucku na päť rokov väzenia. Ani tento rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť.


Dvadsaťsedemročný obžalovaný-žiadateľ o azyl mal prepašovať do Európy v období rokov 2013-16 množstvo krajanov. Pakistancovu žiadosť o azyl v prvostupňovom konaní už zamietli, definitívny verdikt o nej však ešte nepadol.


Muž, ktorý žil v Innsbrucku, pracoval ako distributér tlače a bol zamestnaný aj v istej pizzerii. Podľa vlastných slov s prevádzačstvom prestal, keď si našiel prácu.


Obžalovaný sa v súdnej sieni priznal iba k pašovaniu troch osôb vrátane svojho brata cez balkánsku migračnú trasu. Prokuratúra mu však pripisuje od minulého leta prevádzačstvo celkovo 150 osôb. Rakúske orgány odhalili tohto prevádzača vďaka monitoringu jeho telefonátov, ktoré poslúžili na doloženie argumentácie obžaloby.


Na Krajinskom súde v Korneuburgu vyvrcholil dnes proces s troma niekdajšími zamestnancami firiem pôsobiacich na medzinárodnom viedenskom letisku. Práve oni mali tuctu Srílančanov umožniť lety do USA.


Obžalovaní pomáhali prevádzaným osobám obísť pasové kontroly vďaka využitiu služobných priestorov vzdušného prístavu a poskytovali im aj falšované palubné karty.


Dvoch bratov-dvojčatá srílanského pôvodu (31) odsúdili na tri, respektíve 2,5 roka väzenia. Tretiemu obžalovanému, rakúskemu občanovi, ktorý sa k trestnej činnosti priznal už na začiatku vyšetrovania, vymeral súd dva roky väzenia, z toho 20 mesiacov podmienečne.


Trojici sa do trestu zaráta aj čas strávený vo vyšetrovacej väzbe od jarných mesiacov roku 2015. Rozsudok nie je právoplatný, pretože si tak obžalovaní, ako aj prokurátor vzali čas na zváženie ďalšieho postupu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies