V Tatrách trvá 1. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 5 Január 2016, 09:42 • 2 min
V Tatrách trvá 1. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno zamračené, hmlisté počasie, v oblasti Tatier ešte so slabým snežením. V priebehu pondelka sa oteplilo, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

Teploty vzduchu sa pohybovali od -11°C do -4°C. Fúkal prevažne severozápadný vietor, v nižších a stredných polohách mierny do 6 m/s, vo vysokých polohách a na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier fúkal silný až prudký vietor do 16 m/s, v nárazoch miestami viac ako 20 m/s. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do 5 cm nového suchého snehu, ktorý napadol na starý tvrdý až zľadovatený sneh.

 

Výška snehovej pokrývky je veľmi podpriemerná a nerovnomerná. Najmä na záveterných svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 cm tvrdého snehu. V nižších a stredných polohách sa väčšinou nachádza len tenká vrstva nového snehu do 5 cm. Súvislejšia snehová pokrývka sa vyskytuje až od nadmorskej výšky 1 800 -1 900 m.


Vo Vysokých a Západných Tatrách je v najvyšších polohách nad 1 900 m n. m. malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Po nevýraznom snežení je snehová pokrývka naďalej dobre spevnená a tvrdá, miestami až ľadová a na jej povrchu sa nachádza len poprašok prípadne niekoľko centimetrov nového snehu. Uvoľnenie lavín je málo pravdepodobné. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysokohorské severne orientované žľaby a svahy, kde sa ešte ojedinele môžu vyskytovať nestabilné vrstvy starého snehu. Výraznejšie sneženie sa neočakáva. Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies