Ústavný súd bude riešiť námietky zaujatosti pri Čentéšových sťažnostiach

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 16:19 • 2 min
Ústavný súd bude riešiť námietky zaujatosti pri Čentéšových sťažnostiach

BRATISLAVA - Ústavný súd SR bude 25. júna v pléne na neverejnom zasadnutí riešiť ústavné sťažnosti Jozefa Čentéša, konkrétne by mal súd zjednotiť odlišné právne názory senátov, ktoré posudzovali námietky zaujatosti Čentéša a prezidenta Ivana Gašparoviča.

slovakia

left justify in out

Až potom bude môcť súd rozhodnúť o samotných sťažnostiach Čentéša, ktoré súvisia s jeho nevymenovaním za generálneho prokurátora. „Je pravdou, že som avizovala skoré rozhodnutie o obidvoch sťažnostiach a mám na tom eminentný záujem, avšak postup v týchto sťažnostiach (…) závisí výlučne od spôsobu a organizácie práce sudcov spravodajcov, ako aj od organizácie práce predsedov tých senátov, ktoré v spomínaných ústavných sťažnostiach konajú,“ uviedla na webstránke súdu predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková.

 

Ústavný súd registruje dve ústavné sťažnosti Jozefa Čentéša. V prvej sťažnosti z novembra 2011 Čentéš namietal nečinnosť prezidenta Gašparoviča v súvislosti s jeho nevymenovaním do funkcie generálneho prokurátora. Druhá Čentéšova sťažnosť z januára 2013 sa týka Gašparovičovho rozhodnutia o odmietnutí vymenovať Čentéša do funkcie generálneho prokurátora. 

 

Sťažnosti Čentéša sprevádzala séria námietok, ktoré zablokovali rozhodovanie ústavného súdu. Pri prvej sťažnosti vzniesli Čentéš a prezident po jednej námietke predpojatosti. V druhej dali obidvaja po tri námietky predpojatosti. Výsledkom bolo, že z 13-členného pléna ústavného súdu ostala nenamietnutá iba sudkyňa Marianna Mochnáčová. Plénum ústavného súdu vyriešilo zablokovanie tak, že 3. júla 2013 prijalo dodatok k rozvrhu práce na obdobie od 1. marca 2013 do 28. februára 2014. Dodatok znamenal, že ak bude rozhodovanie zablokované pre námietky zaujatosti, sudcovské plénum vyberie nový senát, pričom na námietky sa už nebude prihliadať, ani keby samotní sudcovia o sebe povedali, že sú zaujatí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies