Ukrajina chce výrazne zvýšiť vývoz obilia aj bez čiernomorského koridoru

NETKY.SK • 24 Júl 2023, 18:15 • 2 min
Ukrajina chce výrazne zvýšiť vývoz obilia aj bez čiernomorského koridoru

KYJEV - Ukrajina chce zvýšiť vývoz obilia a olejnín o jeden milión ton, a to aj bez obilného koridoru v Čiernom mori.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti možno vyvážať približne 3,5 milióna ton mesačne, v blízkej budúcnosti však môže nastať zlepšenie až na 4,5 milióna, uviedol šéf Ukrajinskej obilnej asociácie Mykola Horbačov.

Podľa údajov asociácie sa približne dva milióny ton obilia mesačne z Ukrajiny vyvážajú cez dunajské prístavy, zvyšok cestnou a železničnou prepravou. Pred vojnou sa len cez čiernomorské prístavy vyvážalo sedem miliónov ton mesačne, poznamenal Horbačov. Medzinárodné spoločenstvo musí preto vyvinúť tlak na Rusko, aby sa vrátilo k obilnej dohode, zdôraznil. 

Rusko pred 17 mesiacmi začalo inváziu na Ukrajinu a zablokovalo jej čiernomorské prístavy. Moskva na základe dohody sprostredkovanej Tureckom poskytovala necelý rok bezpečnostné záruky pre vývoz poľnohospodárskych produktov z troch prístavov v okolí prístavného mesta Odesa. Rusko pred týždňom od dohody odstúpilo a začalo útočiť raketami a bezpilotnými lietadlami na ukrajinské prístavy v Čiernom mori a na Dunaji. Napriek vojne sa za necelých 12 mesiacov vyviezlo z Ukrajiny cez tzv. obilný koridor približne 33 miliónov ton poľnohospodárskeho tovaru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies