Tusk: Imigračná politika otvorených dverí je nebezpečná, kvóty nemajú väčšinu

NETKY.SK • 3 December 2015, 10:09 • 2 min
Tusk: Imigračná politika otvorených dverí je nebezpečná, kvóty nemajú väčšinu

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval dnes na zmenu doterajšieho kurzu Európskej únie a označil imigračnú politiku otvorených dverí za nebezpečnú. Súčasne pripomenul, že kvóty nemajú v EÚ podporu väčšiny.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z obsahu interview, ktoré najvyšší predstaviteľ Európskej únie poskytol šiestim popredným európskym periodikám, vrátane Süddeutesche Zeitung a The Guardian.

 

Väčšinová podpora pre prerozdeľovanie utečencov v rámci únie chýba nielen kvôli krajinám východnej a strednej Európy, ale aj kvôli mnohým ďalším štátom, naznačil politik a súčasne varoval pred presadením kvót kvalifikovanou väčšinou bez konsenzu všetkých zainteresovaných. "V strednodobej a dlhodobej perspektíve nemôžeme využiť voľbu kvalifikovanou väčšinou ako nejaké politické vydieranie. Voči stálemu a povinnému mechanizmu je skepticky naladených viac krajín a ja chápem, prečo," konštatoval.

 

"Ak máme pravidlá, potom ich musíme dodržiavať," zdôraznil bývalý poľský premiér v službách únie a dodal, že to platí aj pre dublinskú úpravu, ktorá predpokladá vracanie utečencov do krajiny, v ktorej po prvý raz vstúpili na územie únie.

 

Tusk sa vyslovil za výrazné obmedzenie prílevu utečencov na starý kontinent. Od politických lídrov očakáva podľa vlastných slov zmenu postoja. "Niektorí z nich hovoria, že vlna utečencov je priveľká na to, aby sa dala zastaviť. To je nebezpečné," zdôraznil a dodal, že podľa jeho názoru by sa malo skôr povedať: "Táto vlna utečencov je priveľká na to, aby sa nedala zastaviť."

 

Nikto v Európe nie je pripravený prijať tieto vysoké čísla migrantov, ani Nemecko, uviedol Tusk. Často sa argumentuje, že by hranice mali zostať otvorené pre obete sýrskej občianskej vojny, tie však tvoria iba 30 percent migrantov. "Aj preto potrebujeme efektívnejšie kontroly," zdôraznil Tusk, podľa ktorého názoru je priveľmi jednoduché dostať sa do Európy. To predstavuje bezpečnostné riziko. Migrantov by bolo potrebné zadržiavať tak dlho, kým ich preverenie bude ukončené. Odoberanie ich odtlačkov prstov nie je postačujúce, konštatoval najvyšší predstaviteľ Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies