Turecká polícia vstúpila do parku Gezi, nepokoje majú štvrtú obeť

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 14:26 • 2 min
Turecká polícia vstúpila do parku Gezi, nepokoje majú štvrtú obeť

ISTANBUL - Niekoľko desiatok príslušníkov tureckej poriadkovej polície dnes nakrátko vstúpilo do parku Gezi v centre Istanbulu, kvôli ktorému pred 12 dňami vypukli v Turecku protivládne demonštrácie.

slovakia

left justify in out

Policajti sa zhromaždili pod stromami na okraji parku, zostali tam asi desať minút a vzápätí sa stiahli späť na námestie Taksim, informovali agentúru Reuters očití svedkovia. 

Nie je jasné, čo bolo motívom a cieľom ich akcie, ale narazili na odpor niekoľkých desiatok demonštrantov, ktorí si v parku vybudovali stanový tábor. Podľa svedkov však nič nenasvedčovalo tomu, že by polícia chcela demonštrantov vyhnať alebo im zlikvidovať dočasné prístrešky. 

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyzval dnes demonštrantov, aby sa z parku Gezi stiahli. Vyhlásil tiež, že vlna protivládnych demonštrácií, ktoré v krajine vypukli 31. mája, je súčasťou zámernej snahy poškodiť obraz a ekonomiku Turecka. 

S výzvou adresovanou demonštrantom vystúpil Erdogan na dnešnom zasadnutí poslaneckého klubu jeho Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Dodal, že udalosti posledných 12 dní mali negatívny vplyv na tureckú ekonomiku. Uviedol, že snaha o poškodenie obrazu Turecka je súčasťou systematického plánu. 
Svoje pravidelné štvrťročné vystúpenie a prejav k poslancom AKP využil aj na to, aby oznámil štvrtú obeť protivládnych nepokojov, ktorou sa stal demonštrant, vážne zranený pred niekoľkými dňami v Ankare. 

Poriadkové jednotky tureckej polície dnes približne o 06.30 h SELČ opäť vstúpili na námestie Taksim, pričom proti demonštrantom, ktorí tam strávili noc, použili slzotvorný plyn a vodné delá. Demonštranti odpovedali hádzaním kameňov a Molotovových koktailov. Asi po troch hodinách sa policajtom podarilo vytlačiť demonštrantov zo stredu námestia. Potom postŕhali väčšinu protivládnych plagátov vyvesených na budovách a stĺpoch a odstránili aj časť zátarás a barikád. 

Istanbulský guvernér Hüseyin Avni Mutlu ráno vo svojom mikroblogu vysvetľoval, že cieľom policajnej akcie je odstrániť z námestia protivládne plagáty a grafity. Vyzval demonštrantov, aby neútočili na policajtov, aby ani oni neboli nútení proti nim zasiahnuť. Z vyvolania potýčok medzi policajtmi a demonštrantami neskôr na tlačovej konferencii obvinil "okrajové skupiny demonštrantov", ktoré útočili na policajtov "s cieľom vyvolať dojem, že polícia nadmerne používa slzotvorný plyn". Guvernér uviedol, že provokatéri medzi demonštratami spolu komunikujú pomocou vysielačiek a zdôraznil, že "budeme proti nim bojovať".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies