Trump oznámil Palestínčanom, že uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela; tí hrozia prerušením kontaktov s USA

NETKY.SK • 5 December 2017, 19:23 • 2 min
Trump oznámil Palestínčanom, že uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela; tí hrozia prerušením kontaktov s USA

JERUZALEM - Donald Trump v telefonickom rozhovore informoval palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása,že jeho administratíva sa naozaj chystá fakticky uznať Jeruzalem za hlavné mesto židovského štátu.

slovakia

left justify in out

Americká administratíva plánuje presunúť americké veľvyslanectvo v Izraeli do Jeruzalema, čím fakticky uzná jeho status. Podľa palestínskej tlačovej agentúry WAFA sa prezident Abbás pokúšal Trumpa pred týmto krokom ešte vystríhať. Povedal mu, že ak to Američania naozaj urobia, ohrozia tým bezpečnosť a stabilitu Blízkeho východu, ale aj celého sveta.


Prípadný presun amerického veľvyslanectva v Izraeli do Jeruzalema je mimoriadne citlivou otázkou a všetci predchádzajúci americkí prezidenti sa takémuto kroku vyhýbali. Hlavné mesto svojho budúceho štátu chcú mať totiž z Jeruzalema Palestínčania, čo by prestalo byť reálne, keby medzinárodné spoločenstvo uznalo Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Židovský štát obsadil východný Jeruzalem vo vojne v roku 1967. Medzinárodné spoločenstvo však izraelskú kontrolu nad zabratými územiami neuznáva

 

Krátko pred telefonátom oboch lídrov povedal poradca palestínskeho prezidenta Madždí Chaldí, že ak prezident Donald Trump uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela​, Palestínčania prerušia kontakty so Spojenými štátmi​. Poradca doplnil, že USA v takom prípade stratia svoje dôveryhodné postavenie sprostredkovateľa na Blízkom východe.

 

Vyhlásenie k otázke Jeruzalema avizoval prezident Trump po mesiacoch zvažovania tejto mimoriadne citlivej záležitosti.

 

Hovorca generálneho tajomníka OSN Stephane Dujarric oznámil, že Spojené štáty neinformovali vedenie OSN o plánoch presťahovať svoje veľvyslanectvo v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema. Podľa neho OSN i osobne generálny tajomník António Guterres opakovane varovali pred dôsledkami jednostranných krokov v záležitosti Jeruzalema, pretože by mohli zmariť úsilie o riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu spočívajúce v existencii dvoch štátov.

 

Dujarric podľa agentúry AP spresnil, že Jeruzalem bol v OSN vždy považovaný za otázku, ktorá by mala byť vyriešená v rámci priamych rokovaní oboch strán založených na príslušných rezolúciách Bezpečnostnej rady OSN.

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies