Tisíce Švédov protestovali proti vstupu ultrapravice do parlamentu

NETKY.SK • 5 Október 2010, 07:37 • 2 min
Tisíce Švédov protestovali proti vstupu ultrapravice do parlamentu

Tisíce Švédov protestovali proti vstupu ultrapravice do parlamentu

slovakia

left justify in out

img

Tisíce ľudí protestovali dnes v Štokholme proti rasizmu a ultrapravicovej strane Švédski demokrati, ktorá sa po septembrových voľbách prvýkrát dostala do parlamentu.
      Dav demonštrantov pokojne pochodoval k budove parlamentu v centre Štokholmu. Podobné protesty menšieho rozsahu sa uskutočnili aj v ďalších mestách po celom Švédsku.
      Švédski demokrati (SD) vyzývajú na rázne obmedzenie imigrácie a islam označujú za najväčšiu zahraničnú hrozbu pre Švédsko od druhej svetovej vojny. Vo voľbách z 19. septembra získali v 349-člennom Riksdagu 20 kresiel.
      Poslanci na dnešnej ustanovujúcej schôdzi potvrdili vo funkcii doterajšieho konzervatívneho predsedu poslaneckého zboru Pera Westerberga, za ktorého hlasovali aj Švédski demokrati.
      Premiér Frederik Reinfeldt by mal v utorok predstaviť parlamentu svoju novú menšinovú vládu. Stredopravému kabinetu zloženému zo štyroch strán budú chýbať do získania väčšiny len dvaja poslanci. Reinfeldt však odmietol koalíciu so Švédskymi demokratmi s ohľadom na ich protiimigračné názory.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies