Taliansko tento rok nesplní fiškálny cieľ

NETKY.SK • 2 Február 2017, 13:56 • 2 min
Taliansko tento rok nesplní fiškálny cieľ

RÍM - V Európskej únii (EÚ) neustále existujú spory o dodržiavania pravidiel týkajúcich sa výšky rozpočtových deficitov. Teraz hrozí ďalšie vyhrotenie konfliktu s Talianskom, keďže tamojšia vláda počíta tento rok s vyšším schodkom, než prisľúbila Európskej komisii (EK). Rím argumentuje, že v aktuálnej situácii nemôže viac znížiť vysoké štátne výdavky.

slovakia

left justify in out

Vysoko zadlžené Taliansko zrejme nedodrží tohtoročný fiškálny cieľ. Rím sa začiatkom roka 2016 zaviazal, že tohtoročný schodok dosiahne 1,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vláda však aktuálne počíta s deficitom 2,1 % HDP, ako vyplýva z listu, ktorý zaslal minister financií Pier Carlo Padoan Európskej komisii. "V našom záujme znižujeme deficit pomocou stratégie, ktorá podporuje rast ekonomiky," uviedol dnes Padoan na Twitteri.

 

Podľa takzvaných maastrichtských kritérií, môže deficit verejných financií dosiahnuť maximálne 3 % HDP. Strop pre verejný dlh stanovujú kritériá na 60 % HDP. Taliansko je druhou najzadlženejšou krajinou v Európskej únii z hľadiska pomeru dlhu k výkonu ekonomiky, a preto pre krajina musí dosahovať schodky pod 3-% hranicou.

 

Taliansky deficit sa od roku 2014 neustále zvyšuje, uvádza sa v liste. Jedným z dôvodov vysokých štátnych výdavkov však sú aj náklady na zvládnutie migrantov, rovnako ako výnimočné okolnosti ako sú opakujúce sa zemetrasenia, ktoré predstavujú nečakanú záťaž pre rozpočet. Ak by sa Taliansko pokúsilo o kŕčovité dodržanie fiškálneho cieľa nakoniec by to poškodilo jeho ekonomiku vzhľadom na narastajúce hospodárske a geopolitické neistoty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies