Svetová juniorská muškárska špička sa stretla na sútoku Belej a Váhu

NETKY.SK • 6 August 2010, 08:05 • 2 min
Svetová juniorská muškárska špička sa stretla na sútoku Belej a Váhu

Svetová juniorská muškárska špička sa stretla na sútoku Belej a Váhu

slovakia

left justify in out

Prvým kolom sa dnes ráno začal v okolí sútoku riek Belá a Váh trojdňový súťažný maratón deviateho juniorského svetového šampionátu v love rýb udicou na mušku. Mladí rybári z desiatich štátov budú počas súperenia o tímové i sólové tituly loviť pstruhy, lipne či hlavátky okrem spomínaných liptovských vodných tokov i na rieke Poprad.
      "Toto podujatie sme sa rozhodli zorganizovať, lebo je ideálnym spôsobom na prezentáciu Slovenska a našich dobre zarybnených revírov. Oveľa lepšie ako o tom písať, je, keď k nám cudzinci zavítajú a zažijú to na vlastnej koži. Mladá generácia zahraničných rybárov má možnosť vybudovať si trvalý vzťah k našej nádhernej prírode a prísť sem aj inokedy, nielen počas týchto majstrovstiev sveta," uviedol pre TASR tajomník Slovenského rybárskeho zväzu Ferdinand Baláž.
      "Prívalové dažde, našťastie, ustali. Vyzerá to tak, že nám bude žičiť i počasie. Vidieť dokonca už aj štíty Tatier a čo je pre rybárov najdôležitejšie, voda je krásne čistá," hodnotil prvé dojmy šéf organizačného štábu Vladimír Hromek. "Majstrovstvá sveta sme nepripravovali týždeň či mesiac, ale intenzívne viac ako rok. Zatiaľ všetko funguje, ako má," zdôraznil s tým, že najnáročnejší je presun približne 150-členného konvoja súťažných tímov do jednotlivých súťažných lokalít.
      Hostiteľské družstvo býva na takýchto podujatiach radené medzi favoritov. Túto úlohu rázne odmietol tréner slovenskej juniorskej reprezentácie Miroslav Antal. "Náš tím tvoria chlapci s minimálnymi skúsenosťami. Z nesmierneho a doteraz nepoznaného súťažného tlaku sa im trasú ruky, čoho najväčším prejavom je, že si nevedia ani poriadne naviazať mušky. Keď chceme vychovať nádeje s perspektívou umiestňovania na prvých priečkach prestížnych svetových súťaží, treba vychádzať zo širšej základne a začať pracovať už s desaťročnými deťmi," uviedol dlhoročný seniorský reprezentant.
      Rozhodujúcim hodnotiacim kritériom je spočítaná dĺžka ulovených rýb. "Prísne sa však dodržuje metóda chyť a pusť. Každý súťažiaci musí rybu ihneď po ulovení doniesť vo vhodnej sieťke k rozhodcovi, ktorý ju zmeria a šetrným spôsobom vráti do vody. Obvyklé pri takýchto akciách je, že tá istá ryba sa chytí na háčik aj viackrát, preto sa volí maximálne ohľaduplný spôsob voči prírode a predovšetkým rybám," zdôraznil hlavný rozhodca Karol Balaďa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies