Supercar Challenge po prvý krát aj na Slovensku

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 11:00 • 2 min
Supercar Challenge po prvý krát aj na Slovensku

ORECHOVÁ POTôŇ - Tento víkend sa na slovenskom pretekárskom okruhu Slovakia Ring po prvý krát uskutoční Supercar Challenge, v ktorom súťaží pestrá zmes vozidiel kategórie superšport, GT a cestných automobilov. Publiku sa predstavia aj slovenskí jazdci a závodná Praga R1.

slovakia

left justify in out

Supercar Challenge je populárny seriál, ktorý láka desaťtisíce divákov v krajinách Beneluxu, a tento rok po prvýkrát prichádza aj na Slovensko, kde sa uskutoční druhé z ôsmich podujatí seriálu.

História seriálu Supercar Challenge sa začala písať na holandskom okruhu TT Assen v roku 2001. Veľké množstvo rôznorodých automobilov závodí v siedmich kategóriách. Počtom súťažiacich je tento seriál jedným z najväčších na svete. Výkonné stroje, tesné súboje a vyrovnané podmienky zaručujú divácky napínavé preteky.

Svoje umenie predvedú aj slovenské tímy: Race4Slovakia s Leom Hrobárekom a Simonom Wagnerom (absolventi minuloročného programu prípravy mladých jazdcov pod názvom NEW PRAGA Generation), PRAGA Racing Team s jazdcom Dannym van Dongenom a Slovakia Ring Team s aktuálne najväčšou hviezdou slovenského okruhového motoršportu - Štefanom Rosinom. Všetci budú jazdiť na novom závodnom vozidle so slovenskými koreňmi - PRAGA R1.

Samotné preteky sú rozdelené na 30-60 min. voľné tréningy (piatok), kvalifikáciu (sobota), prvé preteky (sobota) a druhé preteky (nedeľa). Vozidlá sú rozdelené do siedmich kategórií podľa výkonu a ďalších špecifikácií, ako napríklad pomer výkonu k váhe vozidla: Super GT, GT, GTB, Supersport, Sport I, Sport II a Super Sport Lights. Zaujímavosťou je, že výkon je meraný aj pomocou tzv. čiernej skrinky obsahujúcej gyroskop a GPS zariadenie.

Kvôli zvýšeniu diváckej atraktívnosti a vyrovnanosti v rámci štartového poľa funguje v Supercar Challenge aj zvláštny systém povinných zastávok v boxoch a výmeny jazdcov. Počas pretekov je povinná zastávka v boxoch, ktorá trvá minimálne 60 sekúnd. Tímy tak môžu vymeniť svojich jazdcov vo vozidle. Dĺžka zastávok v druhých pretekoch závisí od úspešnosti konkrétneho jazdca. To znamená, že ak pretekár vyhrá prvé závody, v druhom závode musí stráviť v boxoch 75 sekúnd (o 15 sekúnd viac, než je základná doba). Pre druhého platí 10 sekúnd navyše, pre tretieho 5 sekúnd. Štvrtý v poradí strávi v boxoch o päť sekúnd menej, t.j. 55 sekúnd,  piaty o 10 sekúnd menej (50 sekúnd) a všetci od šiesteho miesta nižšie strávia v boxoch len 45 sekúnd. Vďaka tomu sa v štartovom poli vyrovnajú sily medzi rýchlejšími a pomalšími.

Viac informácií o seriáli Supercar Challenge nájdete na: https://www.supercarchallenge.nl/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies