Španielsky novinár Ramonet: Fidel Castro je vo vynikajúcom zdravotnom stave

NETKY.SK • 17 December 2013, 09:29 • 2 min
Španielsky novinár Ramonet: Fidel Castro je vo vynikajúcom zdravotnom stave

HAVANA - Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro bol zdravý a čulý počas minulotýždňového dva a polhodinového rozhovoru so španielskym reportérom Ignaciom Ramonetom o súčasných udalostiach. Žurnalista to v pondelok uviedol tlačovej agentúre AP.

slovakia

left justify in out

Fotografia z diskusie sa objavila v oficiálnych médiách po niekoľkých dňoch špekulácií o zdraví kubánskeho exprezidenta, ktoré vyvolala skutočnosť, že Castro sa verejne nevyjadril k úmrtiu Nelsona Mandelu. Bývalý prezident Juhoafrickej republiky bol blízkym spojencom, pretože Kuba podporovala angolských bojovníkov, ktorí viedli boje proti silám podporovaným predchádzajúcou juhoafrickou vládou z obdobia apartheidu v 80. rokoch minulého storočia.

Snímka zachytávala Castra (87), ako sedí v modrej športovej súprave, sústredene sa pozerá na reportéra Ramoneta a gestikuluje ľavou rukou. Ramonet a webová stránka Cubadebate zverejnili informáciu, že fotografia bola urobená v piatok 13. decembra. Ramonet uviedol pre AP, že on a Castro diskutovali o širokej škále tém vrátane Mandelu, venezuelskej politiky a klimatických zmien. "Zistil som, že je vo vynikajúcom zdravotnom stave a v dobrom rozpoložení - fyzickom, mentálnom aj psychickom."

Castro sa vzdal moci po 47 rokoch vládnutia - po tom, čo ho v roku 2006 postihlo vážne krvácanie čriev. Úradné povinnosti odovzdal svojmu mladšiemu bratovi Raúlovi. Novinár Ramonet aj v minulosti intenzívne písal o Castrovi a zosnulom venezuelskom prezidentovi Hugovi Chávezovi, ktorý vlani zomrel na rakovinu.

"Zaujíma sa o všetko. O životné prostredie, klimatickú krízu, Čile, Venezuelu, Južnú Afriku. Všetko ho zaujíma," povedal Ramonet o Castrovi. "Zistil som, že je čulý, dobre informovaný o súčasných udalostiach. Veľa sme sa rozprávali o Chávezovi, pretože v piatok bolo 19. výročie prvého stretnutia oboch lídrov," vysvetlil španielsky novinár. "Je jasné, že Castro naňho nezabúda a stále k nemu prechováva veľké sympatie," dodal Ramonet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies