Španielska vláda chce, aby Ústavný súd vyhlásil katalánske referendum za protiústavné

NETKY.SK • 29 September 2014, 13:48 • 2 min
Španielska vláda chce, aby Ústavný súd vyhlásil katalánske referendum za protiústavné

MADRID - Španielska vláda dnes oficiálne požiadala ústavný súd, aby plánované referendum o nezávislosti Katalánska od Španielska, ktoré by sa malo konať začiatkom novembra, vyhlásil za protiprávne. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na televízne vystúpenie španielskeho premiéra Mariana Rajoya.

slovakia

left justify in out

"Ani predmet hlasovania, ani postup pri jeho organizácii nie sú v súlade so španielskou ústavou," uviedol Rajoy po tom, ako šéf katalánskej autonómnej vlády Artur Mas i Gavarró vypísal na 9. novembra referendum o nezávislosti Katalánska.

 

Katalánsky parlament 19. septembra veľkou väčšinou hlasov udelil Masovi právomoc vyhlásiť referendum. Už vtedy sa očakávalo, že hlasovanie v 7,5-miliónovom Katalánsku sa bude konať 9. novembra.

 

Mas trvá na tom, že Katalánci musia mať rovnaké právo vyjadriť sa k otázke nezávislosti, aké pred desiatimi dňami mohli uplatniť Škóti, ktorí sa napokon rozhodli pre zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

 

Španielska ústava však zakazuje referendá, ktoré by sa konali len v jednej časti krajiny. Experti preto predpovedajú, že hlasovanie napokon z tohto dôvodu zablokuje španielsky ústavný súd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies