SNS dôrazne odkazuje prezidentke, že Huliakovu nomináciu na šéfa rezortu životného prostredia nezmení a Čaputovú vyzvala, aby rešpektovala výsledky volieb a neprekračovala svoje kompetencie

NETKY.SK • 19 Október 2023, 13:40 • 2 min
SNS dôrazne odkazuje prezidentke, že Huliakovu nomináciu na šéfa rezortu životného prostredia nezmení a Čaputovú vyzvala, aby rešpektovala výsledky volieb a neprekračovala svoje kompetencie

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok informovala lídra Smeru-SD Roberta Fica, že nevymenuje zvoleného poslanca parlamentu za SNS Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. Svoje rozhodnutie hlava štátu zdôvodnila tým, že Huliak neuznáva vykonštruovaný vedecký konsenzus klimatických alarmistov, ktorí šíria o dôvodoch zmeny klímy dezinformácie.

slovakia

left justify in out

Strana SNS trvá na nominácii Rudolfa Huliaka na ministra životného prostredia. Vyzvala hlavu štátu, aby rešpektovala výsledky volieb a neprekračovala svoje kompetencie. Reagovala tak na rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej nevymenovať Huliaka do funkcie šéfa envirorezortu.

"Vyzývame prezidentku Slovenskej republiky, aby neprekračovala kompetencie, ktoré sú jej dané v Ústave Slovenskej republiky. SNS, poslanecký klub, ako aj vedenie strany nomináciu Rudolfa Huliaka nezmení," uviedla Škopcová.

Vyjadrenie prezidentky berie SNS na vedomie. Strana pripomenula, že získala mandát v parlamentných voľbách, je koaličným partnerom a má plné právo konať v personálnej oblasti. Ako podotkla hovorkyňa, SNS takisto nepripomienkuje, či má byť líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka podpredsedom Národnej rady SR a rešpektuje výsledky volieb.

Exprezident Gašparovič: Ústava neumožňuje prezidentovi nevymenovať niektorého člena vlády
Bývalý dvojnásobný prezident SR Ivan Gašparovič v rozhovore pre TASR TV uviedol, že ústava neumožňuje prezidentovi nevymenovať niektorého člena vlády navrhnutého po voľbách novým premiérom.
„Keby pani prezidentka povedala, že túto konkrétnu osobu nevymenuje a premiér by bol presvedčený, že na to nie je ústavný a zákonný dôvod, ktorý by ho vylučoval, došlo by k situácii, že by sa prezidentka alebo tá konkrétna osoba musela obrátiť na ústavný súd,“ skonštatoval Gašparovič.
Do rozhodnutia ústavného súdu by podľa neho mohla vláda riadiť štát v nekompletnom zložení, pričom rezorty bez vlastných ministrov by boli byť v gescii iných členov vlády na základe poverenia prezidentky, alebo by ich viedla osoba poverená premiérom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: TS SNS , IV, Foto: FB
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies