Slovensko má vynikajúci kredit, dlhopisy sa prvýkrát v histórii predali so záporným úrokom

NETKY.SK • 19 Október 2015, 16:35 • 2 min
Slovensko má vynikajúci kredit, dlhopisy sa prvýkrát v histórii predali so záporným úrokom

BRATISLAVA - Slovenská republika v siedmej tohtoročnej aukcii predala štátne dlhopisy za historicky najlepších podmienok. Záujem investorov o troj- a deväťročné dlhopisy predstavoval sumu viac ako 609 miliónov eur. Napokon sa predali bondy za 197 miliónov eur, pričom sa prvýkrát v histórii dlhopis v aukcii predal so záporným úrokom. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.

slovakia

left justify in out

Slovenské dlhopisy sú podľa MF pre investorov stále vyhľadávanou príležitosťou. SR má medzi nimi výborné meno, čo potvrdila aj dnešná aukcia dlhopisov, v ktorej nakupovali prevažne zahraniční investori. Z celkovej hodnoty 197 miliónov eur napokon zahraniční záujemcovia kúpili 187 miliónov eur, čo je takmer 95 %. "Výsledky aukcie potvrdzujú, že Slovensko má stále vynikajúci kredit a naše dlhopisy sú skvelou príležitosťou pre investorov," uviedol minister financií Peter Kažimír.

 

Potvrdzujú to aj úrokové sadzby dosiahnuté v dnešnej aukcii. "Po prvýkrát v histórii bol totiž dlhopis ponúkaný v aukcii predaný za záporný výnos. To znamená, že investorom budeme v budúcnosti platiť menej, než za čo sme dnes dlhopisy predali. Inak zjednodušene povedané, investori zaplatia za to, že nám môžu požičať peniaze. Priemerné úročenie bolo pri deväťročných bondoch na úrovni 0,63 % p. a., pričom predaj bol na úrovni 85 miliónov eur a pri trojročných dlhopisoch bol výnos so zápornou hodnotou mínus 0,05 % p. a. pre dlhopisy v sume 112 miliónov eur." Celkový záujem investorov bol na úrovni 609,3 milióna eur, avšak vzhľadom na dodržiavanie podmienok zákona o rozpočtovej zodpovednosti bolo možné akceptovať iba ponuku v hodnote necelých 200 miliónov eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies