Slovenská vláda požiadá o štatút pozorovateľa v Tichomorskej aliancii

NETKY.SK • 21 Október 2015, 11:52 • 2 min
Slovenská vláda požiadá o štatút pozorovateľa v Tichomorskej aliancii

BRATISLAVA – Slovensko má záujem získať štatút pozorovateľa v Tichomorskej aliancii, ktorej členmi sú Kolumbia, Čile, Mexiko a Peru. Vyplýva to z Návrhu na získanie štatútu pozorovateľa v Tichomorskej aliancii pre Slovenskú republiku, ktorý dnes schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák má podať žiadosť o štatút pozorovateľa do 31. decembra. Na to, aby Slovensko tento štatút získalo, potrebuje jednomyseľné schválenie Rady ministrov, ktorú tvoria ministri zahraničných vecí a ministri zodpovední za zahraničný obchod. Zároveň Rada pri udelení pozorovateľského štatútu každej krajine definuje presné podmienky účasti.


Ak Slovensko pozorovateľský štatút získa, môže sa zúčastňovať na rokovaniach Tichomorskej aliancie na úrovni prezidentov a ministrov, ak na tieto rokovania dostaneme pozvánku. Ak má pozorovateľský štát podpísanú dohodu o voľnom obchode s najmenej s polovicou členských štátov, môže predložiť svoju žiadosť o kandidatúru. Ako sa ďalej uvádza v dokumente, platnosť pozorovateľského štátu trvá, kým ho nezruší Rada ministrov alebo sa ho nezriekne pozorovateľský štát. Takisto zanikne, ak sa stane členským štátom Aliancie. Pozorovateľský štatút má podľa dokumentu viac ako 30 štátov, vrátane USA, Číny, Turecka a 14 členských štátov EÚ.


Dobrú perspektívu Tichomorskej aliancie potvrdzuje množstvo krajín uchádzajúcich sa o členstvo, prípadne pozorovateľský štatút, medzi nimi napríklad aj Česká republika. „Formujúca sa Aliancia sa javí ako zaujímavá možnosť na preniknutie slovenských podnikateľov a exportu na trhy Latinskej Ameriky, ale aj ázijské trhy,“ uvádza sa v materiáli s tým, že perspektívnymi sektormi sa javia energetika, dopravná infraštruktúra či automobilový a strojársky priemysel. Zároveň dokument uvádza, že v súčasnosti 84 percent slovenského vývozu je v rámci EÚ a je potrebné vytvárať podmienky, ktoré by umožnili väčšia rozdelenie obchodnej výmeny.


Tichomorskú alianciu založili 28. apríla 2011. Jej cieľom je vytvorenie priestoru integrácie v snahe o progresívne napredovanie voľného pohybu tovaru, služieb, kapitálu a osôb. Aliancia zdieľa podobné hodnoty, na ktorých je postavená aj Európska únia, objasňuje materiál. Toto tichomorské zoskupenie predstavuje 8. najväčšiu ekonomiku sveta a je zároveň 7. najväčším exportérom na svete.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies