Romney pred primárkami na Floride vedie o 11 až 15 percent

NETKY.SK • 31 Január 2012, 08:29 • 2 min
Romney pred primárkami na Floride vedie o 11 až 15 percent

Romney pred primárkami na Floride vedie o 11 až 15 percent

slovakia

left justify in out

img

Republikánsky uchádzač o nomináciu v amerických prezidentských voľbách Mitt Romney v posledných prieskumoch viedol nad súperom Newtom Gingrichom o 11 až 15 percent, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.
      Romney je tak pred primárkami na Floride, ktoré budú v utorok 31. januára, považovaný za jasného favorita. Jeho protivník Gingrich sa v nijakom prípade nemieni vzdať, ale podľa odborníkov je nanajvýš nepravdepodobné, že sa bývalému predsedovi Snemovne reprezentantov podarí Romneyho dohnať.
      Romney by sa tak znovu mohol dostať na čelo uchádzačov o nomináciu, pričom v predchádzajúcich troch primárkach vyhral iba raz. Avšak skorý koniec duelu medzi exguvernérom Massachusetts a Gingrichom nie je v dohľade.
      Gingrich cez víkend oznámil, že zostane v zápase o nomináciu až do straníckeho nominačného snemu v auguste. Nečakane vyhral primárky v konzervatívnej Južnej Karolíne po tom, ako Romney vyhral v New Hampshire a bývalý senátor Rick Santorum v Iowe.
      Vyhliadky bývalého predsedu Snemovne reprezentantov na víťazstvo na Floride sa počas minulého týždňa výrazne zmenšovali. Odborníci to dávali do súvislosti so slabými výkonmi Gingricha v dvoch televíznych diskusiách. Oproti tomu dával Romney najavo rastúce sebavedomie a bol útočnejší.
      Okrem toho urobil Gingrich počas volebného zápasu na Floride sľub, ktorý mnohí považovali za absurdný, ako aj za podlizovanie sa voličom v tomto americkom štáte. 
      Republikánsky uchádzač sľúbil, že ku koncu svojho druhého volebného obdobia v Bielom dome dá na Mesiaci zriadiť kolóniu. Na Floride je na Myse Canaveral vesmírna raketová základňa, vesmírny priemysel tu zohráva veľkú úlohu. 
      Jeho vyhlásenia na zhromaždení pri Kennedyho vesmírnom centre zjavne vzbudili vzrušenie. Tamojší región dopláca na nedávne federálne škrty v kozmickom programe USA. 
      Víťazstvo na Floride je pre uchádzačov o nomináciu obzvlášť dôležité. Podľa počtu obyvateľov je to štvrtý najväčší americký štát - s 19 miliónmi obyvateľov. 
      Obyvateľstvo Floridy má pritom viac vrstiev ako v štátoch s doterajšími primárkami - na Floride je vysoký podiel Hispáncov a židov. Víťaz získa 50 delegátov. Celkovo je na nomináciu na augustovom sneme republikánov potrebných 1144 hlasov delegátov.
      V zápase o nomináciu zostal okrem Romneyho, Gingricha a Santoruma aj libertarián Ron Paul. Santorum môže podľa prieskumov počítať so slabým tretím miestom, pre Paula by mohla byť Florida koncom kampane.
      Romney by však na Floride mohol profitovať, a potom by podľa prieskumov mal aj väčšiu šancu poraziť v novembri amerického prezidenta Baracka Obamu.
      Podľa dnes zverejneného prieskumu denníka USA Today a inštitútu Gallup by mohli Romney a Obama zviesť tesný zápas v kľúčových amerických štátoch, kde sa obzvlášť ťažko bojuje o hlasy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies