Rezort obrany chce podporovať akcie, ktoré pripomínajú históriu

NETKY.SK • 30 Júl 2016, 17:44 • 2 min
Rezort obrany chce podporovať akcie, ktoré pripomínajú históriu

BRATISLAVA - Rezort obrany chce v rámci svojich možností podporovať podujatia, ktoré pútavým spôsobom približujú všetkým generáciám významné historické udalosti.

slovakia

left justify in out

Príkladom sú Boje na Hrone, ktoré dnes pripravili nadšenci vojenskej histórie v Starom Tekove v okrese Levice v Nitrianskom kraji. Minister obrany SR Peter Gajdoš nad týmto podujatím prevzal záštitu a Ozbrojené sily SR a Vojenská polícia pripravili pre návštevníkov sprievodný program, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.


"V programovom vyhlásení vlády sme sa zaviazali, že budeme presadzovať zvyšovanie vlastenectva a branného povedomia v duchu národných a vojenských tradícií. A ja som presvedčený, že toto je jedna z ciest pre napĺňanie tohto nášho cieľa," cituje tlačová správa MO SR ministra obrany Petra Gajdoša. Podľa šéfa rezortu obrany, novinkou na tomto podujatí v rámci sprievodného programu ozbrojených síl bola špeciálna dráha, na ktorej si deti mohli preveriť svoju kondičku, ale aj nasadiť plynovú masku, či vybudovať okop pre vojaka.


Peter Gajdoš sa dnes v Starom Tekove zúčastnil aj na pietnom akte kladenia vencov pri miestnom pamätníku hrdinov 2. svetovej vojny, ktorí padli počas bojov pri Starom Tekove. Pri tejto príležitosti ocenil, že nadšenci z klubov vojenskej histórie približujú všetkým generáciám udalosti, ktoré sa odohrali v tekovskom regióne počas 2. svetovej vojny v marci 1945. "Pútavou formou približujú hrdinstvo bojovníkov v boji proti neslobode a útlaku. A všetkým návštevníkom pripomínajú, že mier a sloboda nie sú garantované automaticky," zdôraznil s tým, že si váži prácu ľudí, ktorí majú záujem šíriť medzi obyvateľmi Slovenskej republiky úctu k histórii, k národu a k tradíciám. "Je totiž našou spoločnou úlohou dbať na to, aby sa nikdy nezabudlo, že cesta za oslobodením nášho krásneho Slovenska nebola bez boja," povedal minister obrany.


Na príprave 11. ročníka podujatia "Boje na Hrone - Tekov 2016" sa podieľali domáce a aj zahraničné kluby vojenskej histórie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies