Rakovina prsníka a jej prevencia

NETKY.SK • 8 Október 2015, 11:00 • 2 min
Rakovina prsníka a jej prevencia

BRATISLAVA - Rakovina prsníka patrí k najčastejším ochoreniam u žien. Aj keď výskyt rakoviny prsníka je početný a každým rokom sa zvyšuje, napriek tomu však ženy podceňujú preventívne vyšetrenie, pritom včasné zistenie zvyšuje úspešnosť liečby tejto choroby.

slovakia

left justify in out

Karcinóm u rakoviny prsníka sa vo väčšine prípadov vyvíja postupne, takže je dostatok času na jej zistenie. Avšak s vývojom nádoru sa samozrejme zmenšuje šanca na úplné uzdravenie. Preto je nutné, aby ženy nepodceňovali prevenciu ani liečbu.

 

Príznaky rakoviny prsníka

Zhubný nádor v prsníku je väčšinou spočiatku nehmatateľný, nebolí ani nespôsobuje žiadne iné ťažkosti. V tomto štádiu ho môže odhaliť len mamograf, alebo ultrazvuk. Ako ale nádor postupom času rastie, zanecháva na prsníku určité stopy čiže príznaky rakoviny prsníka, ktoré sú viditeľné nielen okom, ale aj hmatom.

 

Konkrétne sa jedná o nasledujúce príznaky:

- bolesť prsníka

- zväčšenie prsníka

- ťahanie kože alebo bradavky

- výtok z bradavky

- priehlbinky na určitých častiach tkaniva

- pomarančová koža

- začervenaná koža a mnoho ďalších príznakov

 

Včasné zistenia a úspechy v liečbe

Ak zachytíte rakovinu prsníka včas je šanca na úplné uzdravenie naozaj veľká. Pýtate sa však sami seba, čo znamená včas? Pri včasnom zachytení býva ložisko okolo 1 cm a je len obmedzené na samotný prsník bez postihnutia spádových uzlín v podpazuší. Včas možno rakovinu zistiť vďaka mamografu, kedy ložiská majú len niekoľko milimetrov.
 

Počítajte však s tým, že aj pri včasnom zistení rakoviny prsníka budete musieť podstúpiť chirurgický zákrok, prípadne chemoterapiu. Ďalej je dôležité, aby ste vedela, že liečba býva pre pacientky psychicky náročná, najmä ak pacientka príde o prsník, alebo o vlasy kvôli chemoterapii.

 

Liečba rakoviny prsníka

Ak vám bola v rámci diagnostiky potvrdená rakovina prsníka, pristupuje sa následne k jej liečbe. Ako už bolo vyššie spomenuté tá zahŕňa väčšinou chirurgickú operáciu, pri ktorej sa odstráni časť alebo celý prsník. U niektorých pacientok sa odstraňujú tiež lymfatické uzliny v podpazuší kvôli úplnému zbaveniu nádoru. Po zákroku nasleduje chemoterapia, ktorá sa vykonáva preto, aby nedošlo k rozšíreniu nádorových buniek do krvi. Keď je liečba úspešná, žena môže podstúpiť abláciu prsníka, čo je plastická operácia, vďaka ktorej pacientka získa nový prsník, ľahšie sa vyrovná s celkovou chorobou a uľahčí jej to návrat do bežného života.

 

Prečo vykonávať samovyšetrenie?

Pravidelné samovyšetrenie odporúčame každej žene, pretože sa tým zvyšuje šanca, že žena hrčku či uzlík nájde skôr, čím sa samozrejme zvyšuje šanca na úplné uzdravenie. Samovyšetrenie by mali vykonávať mladšie i staršie ženy každý mesiac (konkrétne druhý alebo tretí deň po skončení menštruácie, keď už nie je v prsiach žiadne napätie).

 

Ak patríte k ženám, ktoré ešte so samovyšetrením nezačali, potom odporúčame prvý mesiac vykonávať vyšetrenie každý deň, aby ste vaše prsia čo najlepšie spoznala, a potom mohla odhaliť každú zmenu. Ak na sebe pozorujete vyššie uvedené príznaky a máte podozrenie, že by mohlo byť niečo v neporiadku, navštívte svojho gynekológa, ktorý vás dôkladne vyšetrí a zistí, či sa skutočne jedná o rakovinu prsníka, alebo len o planý poplach. Všetky prejavy naozaj nepodceňujte, v prípade akéhokoľvek podozrenia je lepšie podstúpiť vyšetrenie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies