Rada sa dohodla na pozícii k budúcoročnému rozpočtu EÚ

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 15:26 • 2 min
Rada sa dohodla na pozícii k budúcoročnému rozpočtu EÚ

BRATISLAVA - Záväzky v rozpočte Európskej únie (EÚ) na budúci rok by mali dosiahnuť objem 156,38 miliardy eur a platby by mali predstavovať 133,79 miliardy eur. V porovnaní s rozpočtom EÚ na rok 2016 ide o zvýšenie záväzkov o 0,9 % a zníženie platieb o 7,0 %. Na týchto sumách sa dohodol Výbor stálych predstaviteľov Rady. Túto pozíciu bude Rada prezentovať počas nadchádzajúcich rokovaní s Európskym parlamentom.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol tlačový odbor rezortu financií, k výraznému zníženiu celkových platieb dochádza najmä preto, lebo sa skončilo vykonávanie programov z viacročného finančného rámca (VFR) EÚ na roky 2007 až 2013 a nové programy sa ešte naplno nerozbehli.

 

Finančné prostriedky z rozpočtu na budúci rok by mali ísť najmä na podporu ekonomického rastu, pracovných miest, ale aj na posilnenie bezpečnosti v EÚ. "Viac než kedykoľvek predtým musíme zabezpečiť, aby sa rozpočet EÚ zameral na kľúčové dlhodobé priority a aby umožnil únii riešiť výzvy, ktorým čelí. Som presvedčený, že pozícia Rady reaguje na túto nevyhnutnú potrebu tým, že ponúka primerané prostriedky na stimuláciu rastu, vytváranie pracovných miest, posilnenie bezpečnosti v EÚ i mimo nej, ako aj na riešenie migračnej krízy," skonštatoval v stanovisku pre médiá hlavný vyjednávač slovenského predsedníctva v Rade EÚ pre rozpočet EÚ Vazil Hudák.

 

Značná časť prostriedkov z budúcoročného rozpočtu by mala ísť na opatrenia zamerané na podporu inteligentného a inkluzívneho rastu, a to v objeme 74,3 miliardy eur v záväzkoch a 56,1 miliardy eur v platbách. V rámci tohto okruhu bude financovaný program pre výskum a inováciu Horizont 2020, na ktorý by sa malo vynaložiť 10,2 miliardy eur v záväzkoch a 10,1 miliardy eur v platbách. Oproti rozpočtu na rok 2016 to predstavuje zvýšenie záväzkov o 6,9 % a navýšenie platieb o 0,7 %. Na Európsky fond pre strategické investície by sa malo vynaložiť 2,7 miliardy eur v záväzkoch a 2,3 miliardy eur v platbách. Viac zdrojov pôjde aj na program Erasmus, peniaze sa vyčlenia aj pre najodkázanejšie osoby a na podporu zamestnanosti mladých ľudí má ísť v platbách 600 miliónov eur.

 

Rada sa dohodla aj na pokračovaní vo svojom úsilí skonsolidovať administratívne výdavky EÚ znížením počtu svojich zamestnancov v roku 2017. Od roku 2013 do roku 2017 by mal počet klesnúť o 5 %.

 

Formálne by mala Rada prijať svoju pozíciu k rozpočtu do polovice septembra. Táto pozícia bude slúžiť ako mandát pre slovenské predsedníctvo na rokovania s Európskym parlamentom o rozpočte EÚ na rok 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies