Prostata môže vekom trápiť každého muža

NETKY.SK • 28 September 2013, 15:55 • 2 min
Prostata môže vekom trápiť každého muža

BRATISLAVA - Predpokladá sa, že s prostatou bude mať časom problém každý muž, pokiaľ sa dožije dosť vysokého veku.

slovakia

left justify in out

Nezhubné zväčšenie prostaty je podľa urológov od určitého veku problémom, ktorý sa dotýka stále väčšieho počtu mužov. Vo veku od 50 rokov postihuje tzv. benígna prostatická hyperplázia asi 30 percent mužov, pričom percento sa s narastajúcim vekom zvyšuje. Klinické prejavy nezhubného zväčšenia prostaty, ktoré sa prejavujú poruchami vyprázdňovania alebo uskladňovaním moču, tak pociťuje polovica mužov nad 70 rokov.
Prostata je súčasťou pohlavných orgánov muža. Je to žľaza veľkosti gaštana, ktorá obaľuje močovú rúru na jej začiatku. Jej úlohou je produkovať látky slúžiace na výživu a lepší pohyb spermií.

Problémy prichádzajú s vekom

Zväčšenie prostaty vplýva na život muža, keďže ochorenie sa prejavuje napríklad častým močením, slabým prúdom moču či namáhavým a prerušovaným močením. Pri zväčšení prostaty totiž dochádza k tomu, že jej zväčšené laloky utláčajú močovú rúru a zabraňujú normálne odtoku moču.

Benígna prostatická hyperplázia vzniká prirodzene v procese starnutia u každého muža, ktorý je vystavený účinkom testosterónu. Predpokladá sa preto, že problémy s prostatou bude mať časom každý muž, pokiaľ sa dožije dosť vysokého veku. Hlavným rizikovým faktorom je totiž vek.

Pomôcť môže urológ

Intenzita príznakov nemá priamu súvislosť s mierou zväčšenia prostaty a postupom ochorenia. Niektorí muži majú prostatu výrazne zväčšenú a pritom pociťujú len mierne príznaky, naopak niektorých trápia aj pri menšom zväčšení intenzívne prejavy ochorenia. Muži by preto návštevu a jednoduché vyšetrenie u urológa nemali odkladať. Po 50. roku života by to mala byť samozrejmosť pre každého jedného, prevenciu hradí zdravotná poisťovňa.
„Urologické ochorenia sú chúlostivá téma obzvlášť pre mužov. Mnohí sa hanbia a z návštevy urológa majú strach. Neopodstatnene. Vyšetrenie je jednoduché a vôbec nie je bolestivé. Práve odkladanie riešenia problému s odborníkom vedie k ďalšiemu zhoršovaniu stavu, zatiaľ čo včasná diagnostika a liečba im môžu pomôcť vyhnúť sa vážnejším komplikáciám,“ povedal prof. MUDr. Ján Kliment, CSc., predseda Slovenskej urologickej spoločnosti.

K urologickým ochoreniam patria ochorenia prostaty (napríklad nezhubné zväčšenie prostaty, karcinóm prostaty, akútna a chronická prostatída), inkontinencia, hyperaktívny močový mechúr, obličkové a močové kamene, urologické infekcie, sexuálne disfunkcie, neplodnosť mužov, ale aj závažné zhubné nádory obličiek, močového mechúra a semeníkov. Cieľom preventívnych vyšetrení je preto predchádzať problémom a diagnostikovať ochorenie ešte vo včasnom štádiu, ktoré nie sprevádzané príznakmi a je liečiteľné.

Pomôže aj zmena životosprávy

Nezhubnému zväčšeniu prostaty možno predchádzať aj vhodným zložením stravy. Kým niektoré potraviny môžu vznik ochorenia podporovať alebo ho zhoršovať, iné majú naopak ochranný efekt. Ideálne sú organické či bio potraviny, vhodné sú i paradajky, brokolica a listová zelenina. Známy prírodným liečivom na močové problémy sú brusnice, priaznivo pôsobia však aj černice, maliny, čučoriedky či jahody. Muži by tiež s pribúdajúcim vekom mali dbať na dodržiavanie pitného režimu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies