Primátor Popradu bude poberať maximálny možný plat

NETKY.SK • 16 December 2015, 14:15 • 2 min
Primátor Popradu bude poberať maximálny možný plat

POPRAD - Popradský primátor Jozef Švagerko bude zarábať viac, zvýšenie jeho základného platu o maximálne možných 70 percent schválili poslanci na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Od 1. februára 2016 tak primátor dostane za svoju prácu 4 650 eur, čo je približne o 600 eur viac, ako dostával jeho predchodca Anton Danko posledný rok vo funkcii primátora. Ten mal plat navýšený o 53 percent.

slovakia

left justify in out

Návrh na zvýšenie Švagerkovho platu na mestské zastupiteľstvo predložil viceprimátor Igor Wzoš. „Oceňujem, ako tvrdo pracoval. Je mnoho vecí, ktoré sa podarilo rozbehnúť. Vieme, s akým nasadením na začiatku pracoval a aj bude pracovať,“ uviedol. V tomto roku poberal Švagerko plat približne 3 400 eur, ktorý mu po nástupe do funkcie v decembri 2014 schválili poslanci. Zo zákona schválenú sumu 2 629 eur, teda trojnásobok priemernej mzdy na Slovensku, mu vtedy poslanci zvýšili o tridsať percent. Tento rok dostane o asi 1 200 eur viac, k základnému platu sa mu priráta namiesto doterajších tridsiatich percent sedemdesiat percent.


Hlavná kontrolórka Zita Kozlerová upozornila na skutočnosť, že zvýšenie primátorovho platu prinesie so sebou aj zvýšenie výdavkov mesta. „Do roka to robí necelých 18-tisíc, ktoré ale nie sú v rozpočte navrhnuté,“ uviedla. Prednosta mestského úradu Róbert Bujalka jej oponoval a uviedol, že finančné prostriedky na to sú. Poslanec Štefan Pčola navrhol ostať na pôvodnej sume, a teda navýšení o tridsať percent. „Ide o názor nášho poslaneckého klubu, kde sme konštatovali, že nie je možno čas na takéto zvyšovanie. Ak si porovnáte platy primátorov iných miest, dokonca krajských, tak sme teraz špička,“ vysvetlil. Ako dodal, bol by ochotný sa rozprávať o kompromisoch, ale maximum v podobe 70 percent ho zarazilo.


Podľa zákona patrí primátorovi plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci kalendárny rok. Tá predstavuje za rok 2014 sumu 858 eur. Primátorovi tak patrí minimálne plat podľa zákona vo výške 3,19 násobku priemernej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve, a teda 2 737 eur. Mestské zastupiteľstvo môže tento plat rozhodnutím zvýšiť o maximálne 70 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies