Poslanci posunuli ďalej zákaz kamiónov jazdiť po cestách II. a III. triedy

NETKY.SK • 18 Máj 2011, 07:16 • 2 min
Poslanci posunuli ďalej zákaz kamiónov jazdiť po cestách II. a III. triedy

Poslanci posunuli ďalej zákaz kamiónov jazdiť po cestách II. a III. triedy

slovakia

left justify in out

img

Vodiči kamiónov nad 12 ton sa zrejme budú musieť pripraviť na závažné zmeny. Po novom by mali mať zákaz jazdiť po cestách II. a III. triedy, s ktorým počíta novela cestného zákona. Právnu normu dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.
      Použiť nevyhnutný úsek takýchto ciest budú môcť podľa návrhu tie vozidlá, ktoré nakladajú alebo vykladajú tovar na mieste, ku ktorému je prístup iba po nich. Na niektoré úseky ciest nižšej triedy sa môže stanoviť všeobecná výnimka, keď napríklad dve miesta nebude spájať cesta I. triedy, ktorú by tieto kamióny použili. Týmto sa zabráni neúmerne veľkej obchádzke.
      Ministerstvo vnútra ako predkladateľ zmeny zákona to odôvodňuje snahou o čo najmenšie ničenie týchto ciest, ktoré nie sú na takéto využívanie konštruované. Po spustení mýta sa totiž zvýšil prejazd nákladnej dopravy na cestách II. a III. triedy, keďže vodiči sa snažia vyhnúť spoplatneným úsekom. Problémy to spôsobuje aj obyvateľom obcí, ktorým sa tak narúša statika ich nehnuteľností.
      Na diaľniciach a rýchlostných cestách by po novom mali vodiči dodržiavať bezpečnú vzdialenosť viazanú na čas, a to minimálne takú, ktorú vozidlo prejde za dve sekundy. Pri autobusoch či kamiónoch za tri sekundy. "Nastavenie pevnej vzdialenosti medzi vozidlami by bolo technicky nesprávne, lebo táto sa mení v závislosti od rýchlosti," objasňuje ministerstvo.
      Návrh novely zvyšuje aj bezpečnosť chodcov a cyklistov na priechodoch. Vodič by už po novom nemal mať možnosť predchádzať na priechodoch pre chodcov a cyklistov, ako aj bezprostredne pred nimi. Rovnako tam nemá byť možné zastavovať vozidlo, ak to nebude vyžadovať bezpečnosť cestnej premávky. Na druhej strane však vodiči už nebudú musieť dodržiavať pravidlo zákazu obmedzovania pohybu chodcov a cyklistov pri zastavení či státí vpravo v smere jazdy rovnobežne a čo najbližšie k okraju cesty. Aby ich neobmedzil, tak musí stáť minimálne 1,5 metra od okraja cesty. "Väčšina z ciest nie je stavaná na dodržiavanie takéhoto pravidla. Zužovali by sa ním jazdné pruhy, čo by spôsobovalo kolízne situácie," upozorňuje rezort vnútra.
      Povinnosť vodiča dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod, pričom ho nesmie ohroziť, sa po novom nemá vzťahovať na električky. Chodci na druhej strane budú musieť umožniť električke plynulý prejazd. Pri akomkoľvek prechádzaní cez vozovku, vrátane priechodu, musia dbať nielen na rýchlosť, ale aj na vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel.
      Z dôvodu zvýšenej ochrany cyklistov novela jednoznačne upravuje pravidlá pri odbočovaní doprava a doľava tak, aby nedošlo k ich ohrozeniu. Za závažné porušenie pravidiel cestnej premávky sa má považovať ohrozenie chodca a cyklistu prechádzajúceho cez priechod, rovnako pri odbočovaní či vchádzaní vozidla na cestu, ale i pri otáčaní a cúvaní.
      Súčasné znenie legislatívnej normy umožňuje vodičom parkovanie na chodníkoch pri ponechaní 1,5 metra voľnej šírky v zónach, kde je inak zastavenie alebo státie nejakým spôsobom regulované. Po novom to už nemá byť možné. Ide napríklad o historické centrá miest, kde státie na chodníku hoci aj pri ponechaní predpísanej šírky nie je vhodné.
      V zimnom období budú vodiči zo zákona povinní odstrániť z vozidla kusy ľadu a snehu, ktoré by sa mohli počas jazdy uvoľniť a spôsobiť dopravnú nehodu či zranenie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies