Popoludní prekročila v Arménsku volebná účasť 50 percent

NETKY.SK • 2 Apríl 2017, 19:02 • 2 min
Popoludní prekročila v Arménsku volebná účasť 50 percent

MOSKVA - Arménske orgány vyšetrujú vyše 130 trestných oznámení z volebného podvodu, informovala dnes, v deň parlamentných volieb, kancelária generálneho prokurátora.

slovakia

left justify in out

Účasť voličov prekročila neskoro popoludní podľa vyjadrenia ústrednej volebnej komisie 50 percent, hlasovalo už vyše 1,3 milióna občanov, oznámila štátna tlačová agentúra Armenpress.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) plánovala mať na voľbách v Arménsku 250 pozorovateľov.

Občania Arménska hlasujú dnes v prvých parlamentných voľbách po referende o ústavnej reforme z roku 2015, ktorého výsledky zabezpečili jednokomorovému parlamentu tejto bývalej sovietskej republiky viac právomocí.

Očakáva sa tesný súboj medzi Republikánskou stranou (RPA), disponujúcou parlamentnou väčšinou a vedenou prezidentom Seržom Sarkisjanom, a alianciou podnikateľa Gagika Carukjana Prekvitajúce Arménsko (BHK).

Konzervatívna Republikánska strana Arménska vychádza z parlamentných volieb ako víťaz už dlhé obdobie, avšak Carukjanova centristickejšie orientovaná aliancia sľubuje nový prístup k vládnutiu.

V roku 2015 hlasovali Arméni za ústavnú reformu, ktorá obmedzila kompetencie prezidenta a dala viac právomocí predsedovi vlády. Prezident je podľa tohto ústavného dodatku volený spomedzi nestraníckych kandidátov v parlamente, a nie v priamych voľbách, pričom jeho funkčné obdobie sa zároveň predlžuje z piatich na sedem rokov.

Kritici ale tvrdia, že referendum o zmene ústavy bolo len taktickým manévrom na to, aby mohol Serž Sarkisjan zostať dlhšie pri moci. Za prezidenta bol zvolený v roku 2008 a mal by odstúpiť po vypršaní druhého funkčného obdobia v roku 2018.

Ak si však jeho Republikánska strana udrží parlamentnú väčšinu, mohol by Sarkisjan zostať vo vedúcej štátnickej funkcii aj naďalej, a to ako premiér - a podľa výsledkov referenda z roku 2015 s posilnenými právomocami.

Obe najväčšie arménske strany podporujú zblíženie s Ruskom. Arménsko sa síce zapojilo do projektu Európskej únie Východné partnerstvo, ale prejavuje väčšiu lojalitu Rusku. V roku 2013 zrušilo rokovania o asociačnej dohode s EÚ a dalo prednosť ekonomickej dohode s Moskvou.

Sarkisjan minulý mesiac navštívil ruského prezidenta Vladimira Putina.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies